Hur mycket skatt är det på fonder? (2021)

Att ha koll på skatten när det gäller fonder är ingen självklarhet. För det första ska du veta hur mycket det är, vilket konto du ska köpa dina fonder i och hur den betalas. Som tur är har det blivit både lägre skatt de senaste åren och enklare att investera på börsen. Vi kommer att gå igenom allt kring det här i blogginlägget men först, hur mycket skatt är det på fonder?

Skatten på fonder är 30% på vinster du gör på ett vanligt aktie- och fondkonto. Om du däremot köper dina fonder i ett Investeringssparkonto (ISK) eller i en Kapitalförsäkring (KF) så betalar du istället en fast schablonskatt på 0,375% av ditt totala kapital på kontot (2021).

Om du känner dig osäker på vilket konto du ska välja så rekommenderar jag att du kör på ett Investeringssparkonto. Du får då en låg skatt och slipper krångel med att deklarera, läs vidare så förklarar jag hur det fungerar…

Innehåller reklam genom annonslänkar till Avanza

Så här mycket skatt är det på fonder

Hur mycket skatt du får betala beror som sagt på vilket konto du har. Det finns tre olika konton du kan handla fonder i och det är antingen vanligt Aktie-/fondkonto, Investeringssparkonto eller i en Kapitalförsäkring.

Skatten på fonder och aktier är samma oavsett så om du vill veta hur det fungerar för aktier eller fonder så har du svaren här nedanför.

Läs guiden hur du väljer rätt konto att investera i!

KontoSkatt
Aktie-/Fondkonto30%
Investeringssparkonto (ISK)0,375%
Kapitalförsäkring (KF)0,375%

Skatt på aktie-/fondkonto

  • 30% skatt på alla vinster du gör
  • Skatten räknas av när du säljer fonder med vinst
  • Du måste själv deklarera vinster & förluster

Det här är det kontot som har funnits längst och har med det ett ganska omodernt sätt att beskattas på. Enligt mig är det en onödigt hög skatt i ett vanligt aktie-/fondkonto och du betalar 30% på varje vinst du gör.

Med tanke på att börsen i snitt gått upp mellan 8-9% varje år så kommer du med stor sannolikhet att få betala väldigt mycket skatt genom att ha dina fonder i det här kontot.

Skatt på investeringssparkonto (ISK)

  • 0,375% skatt på totalt kapital i kontot
  • Skatten räknas av automatiskt i början på varje kvartal
  • Deklarationen sköts helt automatiskt

Investeringssparkontot är min personliga favorit och det jag absolut rekommenderar om du känner dig det minsta osäker. I ett investeringssparkonto sköts skatten helt automatiskt så du slipper allt krångel kring det.

Skatten räknas av i början av varje kvartal och är på 0,375% av det totala kapitalet som finns på kontot. Så länge börsen går upp som den gjort historiskt är det helt klart bättre att ha fonderna i ett ISK istället för i ett vanligt aktie-/fondkonto.

I praktiken betalar du kring 10% i skatt om fonderna ger en avkastning på 9% per år i snitt. Jag ska förklara exakt hur det fungerar längre ner i inlägget och varför det är så bra med ISK.

Skatt på kapitalförsäkring (KF)

  • 0,375% skatt på totalt kapital i kontot
  • Skatten räknas av automatiskt i början av varje halvår
  • Deklarationen sköts helt automatiskt

Om du har dina fonder i en kapitalförsäkring så betalar du i princip skatt på samma sätt som på ett investeringssparkonto. Skatten ligger på 0,375% av ditt totala kapital på kontot men räknas av i början av varje halvår till skillnad mot ett ISK där det räknas av i början på varje kvartal.

Det finns vissa övriga skillnader mellan ISK och KF som du kan om i mitt inlägg skillnad på Investeringssparkonto och Kapitalförsäkring.

hur mycket skatt fonder

Räkna ut skatt på fonder

Nu tänkte jag gå igenom hur du räknar ut hur mycket din skatt kommer att bli. Eftersom det skiljer sig beroende på i vilket konto du köper dina fonder så gör jag ett exempel för varje.

Räkna ut skatt i ett Aktie-/fondkonto

Att beräkna skatten i ett vanligt aktiekonto är enkelt. Du betalar 30% på varje vinst du gör så om du vi tar som exempel att du köper fonder för 10.000kr och efter 1 år säljer du de för 11.000kr (1000kr vinst) så kommer du att få betala 300kr i skatt.

  • Du köper fonder för 10.000kr
  • Efter ett år har de ökat i värde med 1000kr till ett totalt värde på 11.000kr
  • Du säljer fonderna för 11.000kr varav 1000kr är vinst
  • På din vinst (1000kr) får du betala 30% skatt
  • Din skatt blir 300kr

Räkna ut skatt i ett Investeringssparkonto

Nu ska vi beräkna samma exempel i ett Investeringssparkonto. Här betalar du ingen skatt på vinster utan istället en fast schablonskatt (0,375%) på ditt totala kapital som ligger på kontot. För att göra det enkelt räknar jag av skatten per år i det här exemplet.

  • Du köper fonder för 10.000kr
  • Efter ett år har de ökat i värde med 1000kr till ett totalt värde på 11.000kr
  • Du säljer fonderna för 11.000kr varav 1000kr är vinst
  • Du beskattas inte för vinsten utan 0,375% på medelsnittet av det kapital du haft på kontot under året (10.500kr)
  • Din skatt blir 39kr (10.500×0,00375=39)

Räkna ut skatt i en Kapitalförsäkring

Eftersom skatten blir i princip samma i en kapitalförsäkring som på ett investeringssparkonto ser det självklart väldigt likt ut i räkneexemplet för skatten.

  • Du köper fonder för 10.000kr
  • Efter ett år har de ökat i värde med 1000kr till ett totalt värde på 11.000kr
  • Du säljer fonderna för 11.000kr varav 1000kr är vinst
  • Du beskattas inte för vinsten utan 0,375% på medelsnittet av det kapital du haft på kontot under året (10.500kr)
  • Din skatt blir 39kr (10.500×0,00375=39)

Vilket konto är det minst skatt att ha fonder på?

I exemplet ovanför räknade jag på en avkastning om 10% för att göra det enkelt. Som du ganska tydligt kan se så är det skattemässigt mest fördelaktigt att ha fonderna på antingen ett ISK eller ett KF. Att ha pengarna i ett aktie-/fondkonto är det sämsta alternativet enligt förutsättningarna i exemplet.

Det finns en fördel med ett vanligt aktiekonto

Det finns faktiskt en fördel med ett aktie-/fondkonto, det är att du kan kvitta dina förluster mot vinster. det går inte att göra i varken ISK eller KF, så om du går med förlust kan du bara kvitta den förlusten om du har ett vanligt aktiekonto.

Exempel på hur mycket skatten blir i olika konton

För att göra det enkelt att visa hur stor skatten blir i de olika konton har jag gjort en tabell. I tabellen räknar jag på att vi investerar 10.000kr i fonder och får en genomsnittlig avkastning på 9% per år.

Du här se hur mycket pengar du får kvar vid en försäljning och hur mycket skatt du har betalat totalt i de olika kontona.

Konto1 år2 år
Aktie-Fondkonto270kr564kr
Investeringssparkonto (ISK)31kr68kr
Kapitalförsäkring (KF)31kr68kr

Byta fonder, blir det skatt då?

Om du byter fonder, det vill säga säljer en fond och köper en annan kan du bli tvungen att skatta. Om det är så att du har fonderna i ett aktie-/fondkonto och de har ökat i värde sedan du köpte dom kommer du att utlösa en vinst när du säljer dom. Det gör att du också kommer att bli tvungen att skatta.

Om du däremot har dina fonder i ett ISK eller en KF så kommer du inte att behöva skatta, även om du har gjort en vinst. Det är en av de stora fördelarna med ISK och KF, det gör inte bara att du slipper skatt, du slipper dessutom deklarera dessa transaktioner.

skatt fonder

Drar banken skatt vid försäljning av fonder?

Nej de drar ingen skatt utan de rapporterar uppgifterna till Skatteverket så att du får betala skatt, året efter. Gör du vinst vid en försäljning så kommer du alltså att beskattas för det i samband med nästa deklaration.

Det skiljer ju såklart vad skatten blir beroende på vilket konto du har, det viktiga är att du själv har koll på det eftersom det kan bli stora belopp i ett vanligt aktie-fondkonto där skatten ligger på 30%. En vinst på 20.000kr beskattas där med 6000kr i nästkommande deklaration.

Skatt på fonder vid arv

Om du har ärver fonder så skrivs fonderna helt enkelt över i ditt namn och du kommer att beskattas den dagen du säljer. Skatten beräknas då på inköpspriset och finns inget inköpspris tillgängligt så beräknas det på ett schablonbelopp. Schablonbeloppet är att inköpspriset är 20% av försäljningsvärdet.

Om fonderna ligger i ett ISK eller i en KF så blir det ingen skatt vid försäljning eftersom den redan är betalt genom schablonbeskattning årligen.

Undvika skatt på fonder

Nu undrar du säkert om det går att undvika skatt på fonder och aktier, svaret på det är nja. Alltså du kommer aldrig undan skatten men du kan planera din skatt lite för att den ska bli lägre.

Jag kommer inte gå in på hur du kan göra genom att starta bolag, skjuta upp skatter mellan olika år etc. utan helt enkelt rekommendera det enklaste att undvika mycket skatt på, nämligen att göra dina investeringar i ett ISK. Skatten är så mycket lägre där.

Betalar man skatt vid förlust?

Nej, om du gör förlust vid en försäljning så betalar du ingen skatt. Det är bara om du gör vinst som du betalar skatt.

Vilket konto väljer jag för fonder?

Jag väljer att ha mina fonder på ett investeringssparkonto alla dagar i veckan! Anledningen till det är för att det är väldigt låg skatt och för att allt som har med deklarationen att göra sköts automatiskt. Jag tror även på börsen långsiktigt och då är ISK ett självklart val.

Sammanfattning

Ok, jag hoppas att du har lite bättre koll på vad som gäller vid beskattning av fonder efter att ha läst hela inlägget. Om du är ny eller känner dig osäker rekommenderar jag som sagt Investeringssparkonto. Inte bara för lägre skatt på ditt fondsparande utan även för att det är så enkelt.

Läs mer: Hur mycket pengar behövs för att sluta jobba?

Lämna en kommentar