Spara ihop en miljon på fem år – Så här gör du!

Att spara ihop en miljon kronor är mångas dröm och det är faktiskt ingen omöjlighet att göra på relativt kort tid om du bara går in för det till 100%, är målmedveten och inte ger upp. Du måste vara beredd att jobba hårt för det och spara mycket pengar varje månad eller vara medveten om att det kommer att ta lång tid.

För att få ihop en miljon kronor på fem år behöver du spara 13.500kr varje månad till en avkastning om 9% per år. Du kommer då att ha en miljon kronor på kontot efter 5 år. Om du sparar mer pengar kommer det självklart gå fortare och om du sparar mindre får du räkna med att det tar längre tid att nå miljonen.

Oavsett vilka förutsättningar du har i dagsläget kan du nå miljonen inom rimlig tid, läs vidare så förklarar jag hur du ska göra…

Innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza

Spara ihop en miljon – Kalkyl

Det första du måste göra innan du sätter igång arbetet med att nå miljonen är att göra en plan. Du måste kalkylera hur mycket du kan spara varje månad och hur du ska spara dina pengar.

Genom att göra det kommer du även att hitta flera saker du kan spara in på och därmed öka ditt sparande, det gör att du kommer att nå ditt mål mycket snabbare.

Räkna själv hur lång tid det tar i Avanzas sparkalkylator!

Hur mycket kan du spara varje månad?

Kolla igenom hur mycket du kan spara varje månad från din lön. Räkna på vilka utgifter du har, allt som blir över efter dina fasta kostnader har du faktiskt möjlighet att spara. Hur mycket du sen väljer att spara av det är upp till dig, ju mer du sparar ju snabbare kan du spara ihop en miljon.

Gå igenom räkning för räkning och se om du kan kapa några kostnader eller sänka dom. Kan du spara in på något av det nedanför?

 • Bolån
 • Elräkning
 • Försäkringar
 • Matkostnader
 • Mobilräkning
 • Abonnemang

Investera dina pengar på börsen

Om vi ska vara helt realistiska så kommer du troligtvis aldrig att bli miljonär om du bara låter dina sparpengar ligga på ett räntekonto. Räntan är alldeles för låg för att ge någon avkastning så det kommer att ta väldigt lång tid att nå miljonen med pengarna på ett bankkonto.

Här är ett grymt exempel på varför du vill investera på börsen!

Däremot kan du tjäna en miljon på aktier, eller snarare nå din första miljon med hjälp av att investera dina sparpengar i aktier eller fonder. Börsen har i snitt gett en avkastning på 9% per år medan bankräntan ligger runt 1% i dagsläget.

Dessutom är det mycket lägre skatt på fonder och aktier än vad det är på sparkonton. Du får alltså både högre avkastning och lägre skatt genom att satsa på börsen istället för räntor.

Aktier eller sparkonto?

Nu ska jag visa varför vi måste investera våra sparpengar på börsen och vilken enorm skillnad det gör i tiden det tar att nå miljonen. Om du sparar 10.000kr i månaden på ett räntekonto så kommer det att ta 8 år att bli miljonär, inte dåligt men…

..om du istället investerar dina 10.000kr varje månad i aktier eller fonder med en avkastning på 9% så når du miljonen efter drygt 6 år. Det går alltså 2 år snabbare med ett lika stort sparande och miljon nummer 2 når du efter 10 år, vilket hade tagit 16 år med pengarna på ett bankkonto.

Kolla på diagrammet här nedanför så ser du den enorma skillnaden över tid. Pengarna växer mycket mer på börsen än på ett bankkonto.

spara ihop till en miljon

Du får 1 miljon gratis efter 12 år

Som du ser i diagrammet ovanför så får du en mycket större avkastning genom att investera dina pengar på börsen och efter 12 år har du fått en hel miljon bara i avkastning. Efter 20 år har du fått en avkastning på nästan 4 miljoner kronor medan ditt totala sparande bara är på drygt 2 miljoner kronor.

Det är alltså ganska lätt att se att börsen är den rätta vägen att gå om du vill bli miljonär. Det är heller ingen överraskning att de flesta miljonärer har blivit det just via att investera på börsen eller startat företag.

Kolla videon nedanför som förklarar effekten av att investera dina pengar.

Spara ihop 100.00kr på ett år

Ok, nu vet vi vad som gäller för att bli miljonär på kort tid. Kanske känns det tufft, det krävs ju trots allt ett väldigt högt sparande för att nå målet. Om du precis har börjat spara tycker jag personligen att det är bättre att sätta några mindre delmål på vägen, ett av de kan vara att spara ihop 100.000kr på ett år.

För att lyckas med det så måste du fortfarande spara väldigt mycket pengar varje månad, men det är under en betydligt kortare tid än miljonmålet så förhoppningsvis lyckas du hålla motivationen uppe. Eftersom tidshorisonten är så kort kommer du inte att få hjälp av avkastningen på samma sätt, däremot kommer du att märka av den så fort du når 100.000kr.

Ränta-på-ränta effekten är avgörande för att nå miljonen

Det viktigaste när det handlar om att få en effekt på sitt sparande som gör att du når dina mål snabbare är att förstå ränta-på-ränta effekten. Om du investerar en summa på börsen så kommer du att få en avkastning, året efter får du inte bara avkastning på den summan du investerat utan även på den avkastning du fått det första året.

Det här fortsätter så år 3 får du avkastning på både summan du investerat år 1, men även på avkastningen du fått både år 2 och 3. Så här rullar det på och med en genomsnittlig avkastning på 9% per år så kommer dina pengar att dubblas var åttonde år på börsen.

Om du bara hade låtit dina sparpengar ligga på ett bankkonto så hade det tagit 70 år för pengarna att dubblas om räntan är på 1%. Då har vi inte ens räknat med skatten som är högre på ett räntekonto än fonder och aktier.

Läs mer: Bygg en pengamaskin med fonder

Spara hårt i början och lugnare sen

Om du har möjlighet så kan det vara en bra idé att spara lite hårdare i början för att sen spara mindre. Kanske kan du spara in lite extra på saker eller ha ett extrajobb för att på så sätt få mer pengar över till ditt sparande.

Genom att spara upp ett stort kapital snabbt kommer du att kunna utnyttja ränta-på-ränta, även kallat snöbollseffekten tidigare vilket gör att du får mer pengar ”gratis” i form av avkastning. Det krävs därför inte lika mycket sparade pengar för att nå miljonen om majoriteten av den sparade summan sker de första åren istället för tvärtom.

Hur lång tid det tar att bli miljonär beroende på hur mycket du sparar varje månad

Om du sparar femtusen kronor i månaden så tar det drygt 10 år att bli miljonär. Om du vill bli miljonär på 5 år måste du spara drygt 13.000kr i månaden.

Här nedanför är en tabell som visar hur många år det kommer att ta att bli miljonär beroende på hur mycket du sparar varje månad. I exemplet har jag räknat med en avkastning på 9%.

MånadssparandeAntal år till miljonen
1000kr25 år
2000kr18 år
3000kr14,5 år
4000kr12 år
5000kr10,5 år
6000kr9,5 år
7000kr8,5 år
8000kr7,5 år
9000kr7 år
10000kr6,5 år
12000kr5,5år
13.500kr5 år
15000kr4,5 år
20.000kr3,5 år

Ska jag investera i aktier eller fonder för att nå miljonen?

Det är helt upp till dig själv om du väljer aktier eller fonder men om du känner dig osäker så rekommenderar jag ett månadssparande i fonder och ett Investeringssparkonto. Då kommer allt att skötas automatiskt och du kan fokusera på det viktigaste, att tjäna pengar som kan sparas och investeras.

Du kommer med all sannolikhet att få en bra avkastning och bli miljonär så länge du bara låter månadssparandet rulla på varje månad och inte tar ut dina pengar.

Att investera på börsen är väldigt enkelt om vi själva inte krånglar till det för oss.

Anpassa tiden efter hur ditt liv ser ut

Även om den det här blogginlägget är en förklaring på hur du sparar ihop en miljon på fem år så är det viktigt att du inte låser dig vid det. Alla har olika förutsättningar så plocka de delar du tycker är bra och anpassa det efter hur ditt liv ser ut.

Om du bara kan spara 500kr i månaden, gör det! Det viktigaste är att du sätter igång idag eftersom ränta-på-ränta effekten börjar jobba åt dig så fort du börjar, om du aldrig börjar så får du inte ta del av den. Dessutom kanske dina förutsättningar förändras vilket gör att du kan spara mer pengar om ett år, då är det bra om du redan är igång med ditt sparande.

Så länge du sparar och investerar varje månad så kommer du att bli miljonär till slut, det är enkel matematik. Faktum är att om du når miljonen så har du goda chanser att med tiden spara ihop så mycket pengar att du kan sluta jobba om du vill det.

Sammanställning – En miljon på 5 år

 • Börja spara idag, vänta inte
 • Spara varje månad
 • Kolla över dina kostnader, kan du sänka dom?
 • Ju mer du sparar, ju snabbare når du ditt mål
 • Ge aldrig upp, det är inte en fråga om utan när du når miljonen så länge du fortsätter att spara och investera

Läs mer: Hur gammal måste man vara för att köpa aktier?

Lämna en kommentar