Hur mycket pengar behöver man för att sluta jobba?

Kanske har du funderat på hur mycket pengar man behöver för att sluta jobba, leva på räntan och vad som krävs för att man överhuvudtaget ska våga göra det? Det här är en vanlig fråga och på samma gång som den är väldigt enkel att svara på så beror det helt på vilka förutsättningar du har just nu. Som exempel kan man säga att…

Om du har kostnader på 20.000kr varje månad behöver du ett kapital på 6 miljoner kronor för att kunna sluta jobba enligt 4% regeln. Om du däremot plockar 6% av ditt kapital så behöver du bara 4 miljoner kronor för att ersätta din lön och klara av att täcka dina kostnader.

Det finns flera sätt som vi kan påverka våra möjligheter att sluta jobba så läs vidare så ska jag gå igenom allt du behöver- och vill veta…

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza

Räkna ut hur mycket pengar du behöver för att sluta jobba

För att kunna sluta jobba eller bli ekonomisk oberoende behöver du täcka din nuvarande inkomst med andra inkomstkällor. Om du inte vill behöva jobba alls behöver det vara passiva inkomster från t.ex. en pengamaskin.

För att ta reda på hur mycket pengar du behöver per månad utgår du helt enkelt från dina nuvarande månadskostnader. Det som går ut varje månad från ditt konto är den summa som du behöver för att kunna sluta jobba eller bli ekonomiskt oberoende.

Läs blogginlägget om hur du blir ekonomiskt oberoende av Johanna Kull!

Räkna så här

Något du kommer märka när det är dags att leva på ditt kapital är att du inte längre får någon månadslön. Därför är det också bra att räkna på dina kostnader per år istället för per månad. Under ett år köper vi vissa dyra saker vid bara ett tillfälle, som resor, cyklar etc.

  • 1. Gå igenom din kontohistorik och summera alla kostnader – För att ta reda på vad du faktiskt gör av med per år så går du helt enkelt igenom hela din kontohistorik och summerar samtliga kostnader. Om du har flera konton går du igenom allihop. Den summan du får fram är dina totala kostnader per år.
  • 2. Ta dina totala årliga kostnader x 25 – För att ta reda på hur stort kapital du behöver för att kunna täcka alla dina kostnader tar du helt enkelt dina årskostnader och multiplicerar med 25. Enligt forskningar kan du plocka ut 4% av ditt kapital varje år utan att det riskerar att minska i värde, det kommer med andra ord att räcka i resten av ditt liv. 4% av kapitalet ska med andra ord alltså motsvara dina årliga kostnader om du har gjort rätt. Den här formeln kallas 4% regeln.

Räkneexempel: 150.000kr (dina totala kostnader per år) x 25 = 4.500.000. Du behöver i det här räkneexemplet 4,5 miljoner kronor i kapital för att kunna sluta jobba och kalla dig ekonomiskt oberoende.

hur mycket pengar behövs för att sluta jobba

Varför ska man sluta jobba?

Ok nu vet vi vad som krävs i kapital för att sluta jobba men då kan vi ju fråga oss, varför ska vi sluta jobba? Troligtvis har du ditt egna svar men här kommer lite fler anledningar till att det kan vara skönt att inte vara låst på ett arbete.

  • Kan välja vad du gör om dagarna
  • Du kan spendera mer tid med familjen
  • Kan ta semester när du vill
  • Mer tid för hobbys och aktiviteter
  • Du är inte platsbunden
  • Inte bunden vid tider

Hur lång tid tar det innan man kan sluta jobba?

Om du har ett sparkapital, en fastighet, passiva inkomster eller andra tillgångar i dagsläget så kommer det ta kortare tid innan du kan sluta jobba. Om du däremot står på noll idag så har du en längre resa framför dig. Du kan lätt räkna ut tiden det tar att bli ekonomiskt oberoende genom din sparkvot.

Antingen måste du bygga upp ett kapital som motsvarar 25 gånger dina månadskostnader vilket tar mellan 10-20 år, eller så får du bygga upp passiva inkomster på annat sätt. Det lättaste är att räkna lite på det i en sparkalkylator.

Så här läng tid tar det att spara ihop ett kapital som kan ersätta lönen

Eftersom ditt kapitalbehov enbart beror på dina kostnader har du stora möjligheter att påverka hur lång tid det tar att spara ihop det kapital du behöver för att sluta jobba.

Om du har en lön på 20.000 kronor netto och börjar spara 10% av din lön (2000kr/mån) så tar det dig 44 år att få ihop kapitalet som krävs för en arbetsfri tillvaro och gränsen för ekonomiskt oberoende.

Om du däremot kapar dina kostnader, säger upp abonnemang och sänker dina kostnader till 10.000kr i månaden så kan du spara halva din lön. Då når du istället målet att sluta arbeta på 16 år. Dina kostnader är alltså helt avgörande, se hur stor skillnad det blir beroende på hur mycket av lönen du sparar i tabellen nedanför.

Sparkvot = Hur många procent av din nettolön du sparar varje månad.

SparkvotAntal år till du kan sluta jobba
10%44
20%33
30%26
40%20
50%16
60%12
70%8,5
80%5,5
90%2,5
100%0

Kapitalet gör det möjligt att jobba mindre

En sak som kan vara bra att ta med sig från det här inlägget är att inte låsa sig vid att du måste sluta jobba helt. Även om du inte lyckas spara ihop tillräckligt för att ersätta hela din inkomst så kanske du kan ersätta delar av den.

Genom att fixa passiva inkomster på några tusenlappar varje månad kan du t.ex. gå ner i arbetstid om du vill. Du får då mer tid över och kan göra saker du annars inte hunnit med. Se det som en möjlighet och oavsett hur mycket pengar du sparar så kommer du på ett eller annat sätt att kunna jobba mindre än vad du gör idag.

Är det möjligt?

Ja, det är absolut möjligt att sluta jobba. Det är bara du själv som är hindret mellan dig och friheten att inte behöva arbeta. Däremot finns det många tvivlare där ute. Om du vill nå ett arbetsfritt liv får du räkna med att många kommer att hitta argument och svårigheter med det. I det läget handlar det om du själv vågar sluta jobba eller inte.

Att inte jobba hör inte till vanligheterna och även om du har pengarna och kapitalet för det så är det andra svårigheter med det. Du förväntas av samhället att ha ett jobb, du förväntas arbeta av andra. Då gäller det att inte påverkas negativt av det utan att njuta av att du uppnått dina mål.

Det är trots allt inte många som kan leva sina drömmar, ha möjligheten att se nya platser varje dag eller sitta på altanen och ta en kaffe klockan 10 på en måndag…

Läs mer: Spara ihop en miljon på 5 år

Lämna en kommentar