Aktieportfölj 2022 – Mina vinnaraktier

Innehåller annonslänkar till Avanza och SAVR

Här visar jag min aktieportfölj hos Avanza, de fonder och aktier jag äger. Min strategi är att fokusera på en blandning av stora och stabila bolag samt aktier med mer tillväxt. Jag har en större del investerat i fonder för att slippa hålla koll på utvecklingen själv.

Jag väljer att använda mig av Avanza och SAVR för mina investeringar. På Avanza köper jag alla mina aktier och en del fonder, Hos SAVR köper jag de fonder som är billigast där tack vare deras låga avgift.

Mina största innehav i aktieportföljen

Länkarna går till informationssidorna om aktierna. Där kan du läsa mer om deras verksamhet, aktuell aktiekurs, utdelning etc.

PlaceringAktie
1Investor
2Latour
3Castellum
4Svolder
5Holmen

Som du kan se består de största aktieinnehaven i min aktieportfölj av investmentbolag. Det finns en anledning till det och det är att de historiskt- och ofta har presterat betydligt bättre än index.

För egen del har jag fått en bra avkastning från investmentbolagen jag äger och ser de som långsiktiga innehav i portföljen. Castellum finns även med bland mina stora innehav och det är helt enkelt för att de gett en stabil avkastning- och utdelning över tid.

Mina största fondinnehav

Länkarna går till mina blogginlägg jag skrivit om fonderna. I de fall jag ännu inte hunnit skriva ett separat inlägg om fondinnehavet går länken till informationssidan om fonden. Där kan du se fondens innehav, senaste utveckling etc.

PlaceringAktie
1Spiltan Aktiefond Investmentbolag
2Swedbank Robur Ny Teknik
3Handelsbanken Hållbar Energi A1
4Enter Småbolagsfond A
5INV US Growth A

När det gäller fonderna jag har så består de även där av en investmentbolag men även en stor del ny teknik, hållbar energi och småbolag. Jag tror stenhårt på de här branscherna inför framtiden och det har gett bra avkastning att vara exponerad mot dom den senaste tiden.

Tanken är långsiktig i de här fonderna och jag ökar månadsvis när jag får pengar att köpa för.

Min aktieportfölj hos Avanza

Jag har hela min aktieportfölj hos Avanza eftersom jag tycker att de solklart är bäst. De har en användarvänlig hemsida och app, är gratis och gör det väldigt enkelt att spara. Jag har varit kund hos dom i snart 10 år.

Fonder hos SAVR och Avanza

När det gäller fonderna så har jag fonder både hos Avanza, men även SAVR. SAVR har de lägsta avgifterna i Sverige och känns som ett enkelt val för många fonder. Däremot har de inte alla fonder (t.ex. Handelsbanken Hållbar Energi A1) så därför har jag viss av fonderna hos Avanza.

Aktieportföljens fördelning

När det gäller fördelningen så tycker jag att portföljen har en bra balans mellan stora och stabila bolag, en del utdelningsaktier och aktier- samt fonder som fokuserar på tillväxt. Målet är helt klart att slå index över tid och även om det är svårt så tror jag på att satsa på tillväxt.

Aktieportfölj för nybörjare?

Om du själv är intresserad av att börja med aktier och fonder så skulle jag rekommendera dig att sprida riskerna ordentligt. Utöver de fonder och aktier jag listar här ovanför så har jag även indexfonder i aktieportföljen.

Att ha lite indexfonder som grund ger- en bra bas för att undvika misstag och bra förutsättningar för god avkastning på sikt. Sen kan man självklart blanda upp det med lite Tillväxt i form av teknik- och småbolagsfonder.

Aktieportföljer att följa

Jag tycker aldrig att man ska följa någons aktieportfölj rakt av. Anledningen till det är för att du då inte vet varför du äger aktierna, du kommer troligtvis att vara för dåligt påläst.

I det fallet du inte orkar läsa på om aktier skulle jag hellre investerat i fonder. Då kommer då vara investerad mot ett index, alternativt ha en kunnig fondförvaltare som sköter fonden. Du kan egentligen släppa det helt och bara månadsspara i fonderna.

På sikt har det gett en bra avkastning att bara passivt låta sina pengar ligga i fonder. Ofta bättre avkastning än att aktivt försöka hitta de bästa aktierna. Om du vill ha lite inspiration kan du kolla den uppdaterade listan över årets bästa aktier här!

Vad är en aktieportfölj?

En aktieportfölj är helt enkelt ett aktiekonto som består av aktier, fonder eller både och. En samling med investerat kapital på börsen kan man säga.

Jag själv väljer att ha både aktier och fonder i min portfölj. På det sättet sprider jag riskerna och har hittills fått en väldig bra avkastning över tid. För mig är det lika viktigt att bevara värdet på mitt kapital som att få det att växa.

Diversifierad portfölj

Att sprida riskerna i sin portfölj kallas att man har en diversifierad aktieportfölj. Istället för att vara exponerad mot en- eller några få aktier kanske du äger en- eller flera fonder eller 20-30 stycken aktier.

Det påverkar dig då inte lika hårt om en aktie skulle gå dåligt eftersom den står för en så liten del av totalen av din aktieportfölj. Jag har skrivit om det här tidigare i mitt inlägg risken med aktier.

Aktieportfölj-tips