Bygg en pengamaskin med aktier & få pengar i sömnen

Du har säkert hört talas om att man kan skapa en pengamaskin genom att investera i aktier eller utdelningsaktier och på det sättet få passiva inkomster. Kanske är du lockad av tanken men tycker att aktier verkar krångligt?

Som tur är kan jag berätta att det går precis lika bra att bygga en pengamaskin med fonder och det är betydligt enklare om aktier känns svårt..

Du bygger en pengamaskin genom att investera i tillgångar som ger dig pengar passivt, d.v.s. utan krav på aktivt arbete. Det kan t.ex. vara fastigheter, aktier, obligationer eller något så enkelt som fonder. Fonderna kommer sedan att ge dig en avkastning utan att du själv behöver anstränga dig, du får alltså pengar i sömnen från din pengamaskin.

Med ett tillräckligt stort kapital i dina fonder kan du till och med leva helt på din pengamaskin. Det är nog drömmen för många och jag ska förklara hur du själv kan uppnå det, läs vidare så ska jag förklara hur…

Innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza

Vad är en pengamaskin?

Som jag skrev ovanför så är en pengamaskin tillgångar som skapar passiva inkomster. Enkelt förklarat så investerar du i något som sen ger dig pengar utan att du behöver göra något, t.ex. fonder eller aktier.

Oavsett hur mycket pengar du får från din pengamaskin varje månad så kommer du att uppskatta den. Om du t.ex. investerar 200.000kr i fonder så kan du räkna med att få i genomsnitt 1200-1500kr i avkastning varje månad. Om du har en miljon i fonder så kan du få 6-7000kr varje månad från din pengamaskin.

Läs mer: Spara ihop en miljon på 5 år

Bygg en pengamaskin med fonder – En enkel guide!

Ok, låt oss gå direkt på det intressanta, hur gör vi? I det här blogginlägget kommer jag förklara hur vi bygger en pengamaskin med fonder, helt enkelt för att det är enklast. Att investera i aktier kräver lite mer kunskap, men även lite mer tid.

Fonder är enkelt och det är passivt. Det gör att du kan håva in pengar när du ligger och sover, när du leker med barnen, när du är och badar med kompisarna, ja du förstår… Så här gör du..

1. Öppna ett fondkonto

Det första du måste göra är att öppna ett konto där du kan köpa fonder. Du kan göra det hos din nuvarande bank eller hos någon av nischbankerna som har fokus på aktie- och fondsparande. Jag själv har mina fonder hos Avanza eftersom det är billiga och har den mest användarvänliga plattformen.

För mig är det viktigt att det är enkelt att handla fonder och aktier, jag orkar inte lägga massa tid på krångliga och komplicerade hemsidor, därför kör jag Avanza, även Nordnet är ett bra val. Oavsett var du köper dina fonder, se till att komma igång.

Öppna ett ISK (Investeringssparkonto) hos Avanza på 3 minuter med BankId

Jag och de flesta andra rekommenderar att du öppnar ett Investeringssparkonto (ISK) eftersom skatten är lägre på det kontot och deklarationen sköts automatiskt. Jag har skrivit lite om det i mitt inlägg Hur mycket skatt är det på fonder?

2. Starta ett automatiskt månadssparande

När du har öppnat ditt konto så ska du se till att starta ett automatiskt månadssparande. Anledningen till det är för att du kommer då att bygga upp ditt kapital, månad efter månad utan att du ens tänker på det. Efter ett tag kommer du att få ganska bra med passiva inkomster från din pengamaskin.

Läs mer om automatiskt månadssparande här

3. Spara, investera, repetera!

Ok, nu har du allt fixat och du kommer att få resultat… så länge du bara fortsätter. Så… spara varje månad, se till att investera varje månad (enklast är genom ditt automatiska månadssparande) och repetera det så kommer du få se din pengamaskin växa.

Pengamaskin kalkylator – Räkna hur lång tid det tar

Det mest intressanta med att skapa en pengamaskin är ju att se hur mycket vi kommer att få varje månad. Det här kan du enkelt räkna på i en sparkalkylator. Först räknar du ut hur lång tid det tar att spara ihop ditt kapital till pengamaskinen, sen räknar du vad den ger dig varje månad.

Räkna här: Jag gillar den här sparkalkylatorn hos Avanza

Räkna ut hur lång tid det tar att bygga upp din pengamaskin

För att se hur lång tid det tar att bygga maskinen så skriver du in följande i sparkalkylatorn.

 • Summan du sparar varje månad
 • Hur mycket avkastning du räkna med (Börsen har historiskt gett en avkastning på 8-9% så det är en bra utgångspunkt)
 • Hur många år du kommer att spara

Räkna ut vad den ger dig varje månad

När du fått fram hur många år det tar att bygga upp kapitalet i pengamaskinen så stort som du vill ha det kan du räkna ut vad den ger dig varje månad.

Det finns två sätt att räkna här. Antingen räknar du på den totala avkastningen (8-9%) eller så räknar du på 4% regeln. Med 4% regeln kan du ta 4% av ditt kapital utan att det riskerar att minska i värde samt tappar inte i värde på grund av inflationen.

 • Skriv in ditt totala kapital
 • Skriv in antingen 4% eller 8-9%
 • Du ser vad din pengamaskin ger per år
 • Dela summan (per år) med 12 så får du fram vad du får varje månad från pengamaskinen

Leva på en pengamaskin

Många som bygger passiva inkomster har nog någon gång funderat på om det går att leva på sin pengamaskin. Svaret på den frågan är: Ja, om din pengamaskin är tillräckligt stor så att den täcker dina kostnader så kan du leva på den utan att jobba.

Så om du bara sparar och investerar tillräckligt mycket under tillräckligt lång tid som så kommer du att kunna leva på pengamaskinen utan att behöva inkomst från annat håll. Det handlar bara om hur stora kostnader du behöver täcka med avkastning från ditt fondsparande.

Läs mer: Hur mycket pengar behöver man för att sluta jobba?

Hur tar man ut pengar från pengamaskinen?

När du väl har uppnått ett tillräckligt stort kapital där du känner att du vill ta ut pengar från din maskin så kan det ju vara intressant att veta hur det fungerar praktiskt.

Det du gör är att helt enkelt sälja av fonder som motsvarar det du vill ta ut varje månad. En bra utgångspunkt om du är yngre är att utgå från 4% regeln om du vill att ditt kapital ska fortsätta stiga i värde år efter år med liten risk.

Om du däremot är äldre eller inte har något emot att ta högre risk kan du sälja av motsvarande 5-6% av fondernas värde årligen, vilket motsvarar kring 0,5% av värdet per månad. Ett annat alternativ om du föredrar aktier är att leva på utdelningarna du får från dina aktier.

Hur mycket skatt är det?

En positiv sak med skatten på en pengamaskin är att den är betydligt lägre än skatten på din vanliga lön. Om du tar ut 5% per år från din pengamaskin så motsvarar det en skatt på 9% (investeringssparkonto). Ganska mycket lägre än vad du skattar på din lön, eller hur!

bygga en pengamaskin med fonder

Låt pengamaskinen betala dina räkningar eller nöjen

Att spara ihop så mycket pengar att man kan leva på passiva inkomster tar lång tid och kanske är det något du inte är beredd att göra. Jag förstår det, det krävs ett väldigt stort tålamod. Däremot finns det ingen anledning att släppa tankarna på en pengamaskin bara för det.

Låt istället pengamaskinen betala dina räkningar, dina nöjen eller bara ge en extra ekonomisk trygghet i ditt liv. Om du t.ex. har 200.000kr i fonder som ger dig en avkastning på 1200-2000kr i månaden så kan den betala din bensinkostnad för bilen, hemförsäkringen eller ge en semesterkassa på 14.000-20.000kr varje år.

Du kan bokstavligt talat låta pengamaskinen jobba medan du ligger på stranden…

Vad du kan använda din pengamaskin till

Här är lite exempel på saker du kan använda ditt pengamaskin till och hur den kan underlätta livet, eller användas för att göra saker du drömmer om.

 • Gå ner i arbetstid
 • Resa mer
 • Ta längre semester
 • Ekonomisk trygghet
 • Ekonomisk frihet

Hur mycket kapital krävs för en pengamaskin?

Som sagt, beroende på dina mål ser det olika ut hur mycket pengar som behövs för att bygga upp en pengamaskin. Här nedanför har du en tabell över vad avkastningen från din pengamaskin motsvarar i lön innan skatt.

Det är beräknat på att du har pengarna investerade i fonder och tar ut 5% från din pengamaskin varje år. Här är vad den kan betala för dig varje månad.

Kapital i pengamaskinenMotsvarar i lön innan skatt per månadMotsvarar i lön efter skatt per månad
100.000kr595kr500kr
200.000kr1190kr833kr
300.000kr1785kr1250kr
500.000kr2976kr2083kr
1 miljon5952kr4166kr
2 miljoner11.904kr8.333kr
3 miljoner17.857kr12.500kr
5 miljoner29.761kr20.833kr
10 miljoner64.102kr41.667kr

Siffrorna ovanför är ungefärliga, självklart beror det på vilken kommun du bor i etc.

Kan man täcka sin lön med pengamaskinen?

Ok efter att ha kollat i tabellen ovanför tänker du säkert (om du har en bruttolön kring 30.000kr), jag måste ha 5 miljoner för att kunna leva på mitt kapital. Visst är det så men…

..om du nu har sparat ihop dessa pengar så har du troligtvis inte levt på hela din lön. Eftersom du har sparat en del av din lön så behöver du bara en avkastning som motsvarar det du lever på och inte räkna med det du sparar.

Lever du på 12.500kr i månaden efter skatt så kan du alltså leva på din pengamaskin om den är på 3 miljoner kronor.

Sammanfattning av hur du bygger en pengamaskin med fonder

 • Öppna ett investeringssparkonto (ISK)
 • Starta ett automatisk månadssparande i fonder
 • Låt pengamaskinen jobba åt dig
 • När kapitalet är tillräckligt stort låter du den betala dina räkningar, semester, nöjen eller ersätta hela din inkomst

Läs mer: Vad är en indexfond?

Lämna en kommentar