Fonder eller aktier – Vad ska jag spara i- & varför?

När jag började investera pengar på börsen så var den första frågan jag ställdes inför om jag skulle köpa fonder eller aktier. Jag hade ingen aning om vad som var bäst och tyvärr ledde det till att jag gjorde en del misstag som kostade mig pengar i onödan. Därför tänkte jag skriva ett inlägg om mina tankar och hur du slipper göra samma misstag som jag gjorde.

Om du är helt ny inom investeringar på börsen så är det lättare att köpa fonder än aktier. Det är mindre risk för misstag och du kommer med stor sannolikhet att få en bättre avkastning i fonder. Om det är så att du vill köpa aktier så är investmentbolag ett bra alternativ eftersom risken sprids på ett bra sätt och de har gett en bra avkastning historiskt.

Läs vidare så ska jag förklara varför det är så här och hur du kan tänka oavsett om du vill köpa fonder eller aktier…

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Avanza

Aktier eller fonder för en nybörjare?

Om du ställer frågan om du ska investera i aktier eller fonder är chansen stor att du är ganska ny inom investeringar. Det är inget konstigt med det, alla har vi varit nybörjare och alla har vi ställts inför just den här frågan.

Det som rekommenderas för nybörjare är nästan alltid att börja med fonder, anledningen till det är för att du minskar risken för att göra egna misstag som är kopplade till okunskap och liten erfarenhet.

Kolla in listan med årets bästa fonder här!

Ju mer du lär dig kan du gå över till rena aktier utan att riskera att göra dumma misstag eftersom du med tiden får mer kunskap och erfarenhet. Ett bra alternativ till fonder är investmentbolag som jag går igenom längre ner.

Fördelar med fonder

Det finns flera solklara fördelar med fonder både för nybörjare och mer erfarna investerare. Bland finns bland annat:

 • Bättre riskspridning, en fond innehåller ofta från 30 aktier upp till flera tusen aktier.
 • Ingen courtageavgift, du betalar ingen avgift för köp och riskerar därför inte att göra dyra ”courtagemissar”.
 • Lättare att sprida inköpen över tid. När du köper fonder kan du t.ex. starta ett automatiskt månadssparande vilket gör att du köper både när aktierna är billiga och dyra. På så sätt har du lättare att undvika att tajma köpen fel.
 • Du följer börsens utveckling i stort. Om du köper breda indexfonder med många innehav så kommer du att få en ganska lik utveckling som börsen i stort. Börsens index har historiskt gått upp 8-9% per år och med en bra spridning mellan olika fonder kan du förvänta dig något om du är långsiktig.

Fördelar med aktier

Trots att fonder har många fördelar och att riskerna ökar med aktier så finns det anledningar att investera direkt i enskilda aktier. Bland aktiernas fördelar hittar vi bland annat:

 • Du kan exponera en större del av ditt kapital i ett enskilt innehav. Om du verkligen tror på en aktie så kan du investera en större del av dina pengar i just den aktien. Går aktien bra ger det en bättre avkastning men risken ökar ju också eftersom förlusten blir större om aktien skulle gå dåligt.
 • Du betalar ingen årlig avgift (undantag för gratis fonder). När du köper fonder så betalar du en avgift som vanligtvis är på 0,2-1% av det investerade kapitalet. Vid köp av aktier betalar du istället courtage vid själva köpet. Om du är långsiktig och har koll på hur courtage fungerar kan du spara lite pengar på avgiften genom att äga aktier direkt istället för att köpa fonder.
 • Du kan få aktieutdelningar vilket för många kan öka motivation att spara eftersom ”man ser” riktiga pengar på ett annat sätt

Fonder eller investmentbolag?

För att se vad som är bäst mellan fonder och investmentbolag har vi ju bara skillnaden i avkastning att gå på. Om vi ser till genomsnittet från de svenska investmentbolagen och genomsnittet på börsens aktiefonder (de vi som svenskar kan handla på Stockholmsbörsen) så har investmentbolag gett en bättre avkastning de senaste åren.

Det finns fonder som gett en bättre avkastning än vissa investmentbolag men genomsnittligt har investmentbolagen presterat bättre de senaste åren. Det som gör det svårt att slå investmentbolagen genom fonder är att det finns tusentals fonder att välja på medan vi bara har ett 15-20 svenska investmentbolag att välja på.

Om vi väljer att fördela våra pengar över samtliga investmentbolag borde vi alltså ha en bra chans att få bättre avkastning än om vi investerar i fonder, baserat på historiska siffror.

Läs mer: Bästa investmenbolagen

Fonder med fokus på Investmentbolag

Om du vill göra det enkelt för dig så kan du faktiskt investera i en fond som fokuserar på just investmentbolag. En av de mest populära fonderna med fokus på just investmentbolag är Spiltan aktiefond Investmentbolag.

Fonder eller utdelningsaktier?

Att få utdelning på aktier är populärt bland personer som antingen planerar att leva på sitt kapital eller som vill använda utdelningarna som en extra inkomst. Det kan vara att man tar den utdelning aktierna ger för att t.ex. betala vissa räkningar man har eller finansiera semesterresan på sommaren.

Leva på sitt kapital – fonder eller aktier?

I fonder får man ju också utdelning men skillnaden är att de återinvesteras i fonden direkt och betalas inte ut på kontot. det här betyder ju inte att du inte kan använda utdelningen utan bara att du får sköta det på ett annat sätt.

Ett vanligt alternativ bland de som lever helt eller delvis på fonder är att använda fyraprocentsregeln och på så sätt få tillgång till kapital att leva på.

Läs mer: Hur mycket pengar krävs för att kunna sluta jobba?

Vad är aktier och fonder?

Fonder och aktier är i grunden samma sak, den enda skillnaden är att en fond består av flera aktier, det kan vara 20 stycken eller t.o.m. hundratals aktier. En fond är alltså som en påse fylld med ett antal aktier, ofta finns det olika inriktningar på fonder som innehåller olika typer av aktier.

Aktier

När du köper en aktie så köper du en del av ett företag. Tänk dig att du köper en aktie i H&M, du blir då delägare i företaget Hennes & Mauritz och kommer att få vara med och ta del av de vinster de gör.

Om H&M säljer en tröja med vinst så kommer alltså en liten del av den vinsten fördelas ut till dig. Det sker vanligtvis via aktieutdelningar, men lönsamma bolags aktier ökar med tiden i värde så även aktiekursen brukar gå upp över tid.

Fonder

Fonder består av flera aktier. Om du köper Avanza Zero som är en gratis indexfond kommer du bland annat att få aktien H&M eftersom den ingår i fonden tillsammans med ett 30-tal andra aktier.

Genom att äga Avanza Zero får du ta del av utdelningarna från alla de aktier som ingår i fonden och även värdestegringen av aktierna. Du är alltså delägare i bolagen med den enda skillnaden att det sker via en fond. Du får en större riskspridning eftersom du automatiskt investerar i flera olika företag vid varje köp du gör i fonden.

Läs mer: Grym avkastning – Swedbank Robur Ny Teknik

aktier eller fonder

Månadsspara i fonder och aktier

Det skiljer sig lite hur ditt sparande kommer att se ut beroende på om du sparar i aktier eller fonder, speciellt om du har tänkt att ha ett månadssparande. Fonder är enkelt på det sättet att alla utdelningar från aktierna återinvesteras automatiskt, medan du själv måste återinvestera utdelningarna du får från aktier.

Det är viktigt att utdelningarna från bolagen återinvesteras så att du utnyttjar snöbollseffekten till max och får du kapital att växa över tid. Utdelningarna står ofta för mer än hälften av avkastningen så om du missar att återinvestera den kan du gå mista om väldigt mycket avkastning.

Du kan inte månadsspara automatiskt i aktier

Förutom själva återinvesteringen av utdelningar du får så skiljer sig även sparandet åt mellan aktier och fonder. Om du sparar i fonder så kan du ha ett automatiskt månadssparande där pengar förs över till ditt aktiekonto och fonder köps ett visst datum, helt automatiskt utan att du behöver lyfta ett finger.

När det gäller aktier så fungerar det inte så. Du kan ha en automatisk överföring till ditt aktiekonto men du måste själv köpa dina aktier manuellt varje månad och kan inte ha ett automatiskt månadsspande i aktier.

Fonder är mer passivt än aktier

Det här gör att fonder är betydligt mer passivt än aktier. Det kräver alltså inte alls att du lägger ner samma tid på ditt sparande. Om du är ute efter något som sköter sig själv ska du alltså satsa på fonder medan aktier kräver mer tid, intresse och kunskap.

Kombinera fonder och aktier

Ett bra alternativ är att kombinera ett sparande i både aktier och fonder. Om du bygger en grund med fonder som har många innehav har du på ett sätt minimerat risken för att du själv ”råkar välja fel” aktier.

Säg att du har 90% av ditt kapital i indexfonder och köper en aktie för resterande 10% av kapitalet. Även om den aktie du köpt skulle rasa 50% så kommer inte ditt totala kapital gått ner mer än 5% eftersom du bara köpte för 10% i aktien.

Hade du däremot satsat alla dina pengar i den aktie som rasat så skulle du förlora hälften av alla dina pengar vilket troligtvis skulle ta flera år att hämta igen om inte mer.

Skatt på fonder och aktier

Det är ingen skillnad på skatten mellan fonder och aktier i grunden utan det beror främst på vilket konto du har aktierna-/fonderna på.

Där det kan skilja är om du t.ex. investerar i ett vanligt fond-/aktiekonto där utdelningar beskattas direkt. Då kommer skatten att bli högre på aktier med hög utdelning än skatten på fonder.

Det bästa kontot är för de flesta ett ISK (investeringssparkonto) just eftersom skatten blir låg både på aktier och fonder där.

Sammanställning – Ska man välja aktier eller fonder?

 • Fonder är enkelt och minskar risken för misstag
 • Du kan månadsspara automatiskt i fonder
 • Fonder är egentligen en samling av flera aktier
 • Investmentbolag är ett bra alternativ till fonder som gett en bra historisk avkastning
 • Skatten är samma för aktier och fonder i ett investeringssparkonto

Läs mer: Bygg en pengamaskin

Lämna en kommentar