Åldersgräns för aktier – Hur gammal måste man vara?

När jag investerade i mina första aktier stötte jag på ett problem, det var nämligen åldersgräns på att köpa aktier och fonder. Det gjorde att jag var tvungen att ta hjälp av mina föräldrar för att köpa mina första aktier och kunde alltså inte göra det helt själv.

För att köpa aktier och fonder måste du vara över 18 år gammal. Om du är minderårig kan du köpa aktier med godkännande av dina föräldrar eller en förmyndare. De kommer då att stå på aktiekontot och sköta affärerna åt dig tills den dagen du fyller 18.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza

Investera i aktier om du är under 18 år

Om du är under 18 år och vill börja med aktier har du egentligen bara två val. Antigen väntar du tills du fyller 18 eller så får du prata med dina föräldrar. De eller en förmyndare måste nämligen hjälpa dig med att öppna ett konto och det kommer att vara de som ansvarar för det fram tills din 18-års dag.

Så här öppnar du ett konto som minderårig

För att öppna ett aktiekonto om du är minderårig måste ditt konto vara kopplat till din vårdnadshavare, i det flesta fall en av dina föräldrar. Som tur är det väldigt lätt att komma igång med aktier idag och du kan enkelt öppna ett konto gratis tillsammans med dina föräldrar på några minuter med hjälp av BankId.

Läs mer om hur du öppnar ett konto som minderårig hos Avanza

Lär dig mer om aktier och hur det fungerar

När du har öppnat ett aktiekonto tycker jag att du ska lägga lite tid på att lära dig grunderna kring aktie- och fondsparande. Du kommer ha stor användning av det framöver och tiden du lägger ner nu i början är väl investerad.

Det finns många sätt att lära sig på, själv gillar jag att läsa bloggar, böcker och kolla videoklipp. Det är lätt att hitta gratis information på nätet idag.

Avanza Akademien är en bra start för att lära dig alla grunder kring aktier

åldersgräns för att köpa aktier

Ska man börja med fonder eller aktier?

Troligtvis kommer du att ställa dig frågan om det är bästa att börja med fonder eller aktier? Det finns inget svar som säger att det ena är bättre än det andra men jag rekommenderar dig att börja med några breda indexfonder och eventuellt ett par investmentbolag.

Läs mer: Vad är investmentbolag?

Genom att investera i fonder kan man säga att du köper en godispåse som innehåller flera olika aktier, ofta 20-30 aktier eller fler. Du sprider då ut risken vilken gör att du med stor sannolikhet kommer att få en bra avkastning över tid.

Genom att investera i fonder riskerar du inte heller att göra att göra de vanliga nybörjarmisstagen många gör, t.ex. att göra missar med courtaget, investera i förhoppningsbolag eller att sälja aktier vid fel tidpunkt.

Hur köper man fonder?

Om du har bestämt dig för att fonder är din grej och vill investera på en gång så rekommenderar jag att starta ett automatiskt månadssparande. Avanza har en väldigt bra funktion som heter Avanza auto där du får ett automatiskt sparande anpassat efter ålder, hur mycket risk du vill ta etc.

Ett annat alternativ är att helt enkelt köra en automatisk överföring från ditt bankkonto till ditt aktiekonto och därifrån ha det inställt på automatiska köp i de fonder du vill ha.

Hur köper man aktier?

Du kan inte ha ett automatiskt månadssparande i aktier så de måste köpas manuellt. Aktierna köper du på din banks plattform och betalar då courtage för varje köp. Det är är lättare att göra misstag när det gäller aktieköp än fonder och det kräver lite mer kunskap. Därför rekommenderar jag dig att läsa på litegrann innan du köper dina första aktier.

Använd ett ISK (investeringssparkonto)

Oavsett om du köper fonder eller aktier så rekommenderar jag ett investeringssparkonto. Det är vad jag själv använder och anledningen till det är för att det är mycket enklare, du slipper deklarera och du får lägre skatt på dina fonder och aktier.

Hur stor risk ska jag ta?

Att investera i aktier innebär alltid en risk men om vi tittar över lång tid har börsen alltid gått upp. Med andra ord så finns det uppenbara anledningar att ta en ganska hög risk i ung ålder så länge du tänker långsiktigt.

Om du inte har tänkt att använda pengarna på länge så kommer du att kunna rida ut nedgångar och på riktigt utnyttja ränta-på-ränta (snöbollseffekten) och inte behöva bry dig så mycket om kortsiktiga svängningar.

Generellt sett gäller, ju yngre du är, ju mer risk kan du ta eftersom du har tiden på din sida.

Räkna på ditt sparande

Något som brukar vara väldigt motiverande är att räkna på vad sparandet kan ge i framtiden. Om du är ung kommer du att se att du kan bygga ett riktigt stort kapital med tiden. Räkna själv och se hur lång tid det tar för dig att bli miljonär eller komma upp i 100.000kr genom någon av sparkalkylatorerna.

Varför är det bra att börja med aktier som ung?

För det första vill jag bara säga grattis till dig om du idag är ung och har bestämt dig för att börja med aktier. Om du dessutom kan börja innan 18-års ålder är det grymt, det kommer att ge dig ett enormt försprång i din ekonomi.

Börsen har historiskt gett en avkastning kring 8-9 procent, det gör att varje krona du investerar på börsen fördubblas var åttonde år, det beror på den så kallade snöbollseffekten. Snöbollseffekten ger avkastning på avkastningen.

Du kan få passiva inkomster i framtiden

Genom att komma igång med ditt sparande tidigt i livet så kan du bygga upp en pengamaskin som ger dig passiva inkomster längre fram i livet. De inkomsterna kan utan problem bli så stora att de delvis- eller t.o.m. helt kan ersätta din lön.

Även om det inte är ditt mål idag så kan det vara en skön ekonomisk trygghet- för att inte tala om frihet att inte vara beroende av lönen från ett arbete.

Sammanställning av att aktiespara som ung

  • Du måste vara över 18 år gammal eller ha dina föräldrars- eller förmyndares tillstånd
  • Börja spara så tidigt som möjligt för att utnyttja ränta-på-ränta
  • Kör på ett automatiskt månadssparande i fonder om du känner dig osäker
  • Sätt tydliga sparmål
  • Läs på och lär dig mer om aktier och investeringar

Lämna en kommentar