Snöbollseffekt – När pengarna växer av sig själv

Du har säkert hört talas om snöbollseffekten någon gång, den magiska kraften som gör att pengar växer av sig själv. Likt en snöboll som släpps i en snöfylld sluttning och blir större ju längre den rullar, på samma sätt växer dina pengar om du investerar de i en tillgång som ger avkastning, t.ex. aktier eller fonder.

Snöbollseffekten är den effekt som uppstår när du investerar dina pengar och de växer av sig själv, månad efter månad, år efter år. Det här kallas även ränta-på-ränta och innebär helt enkelt att pengarna ökar i värde helt av sig själv för att du investerat dina pengar, får avkastning på din investering och återinvesterar din avkastning. Det kallas även att pengarna växer exponentiellt.

Innehåller reklam genom annonslänkar till Avanza

Vad är snöbollseffekten?

Snöbollseffekten kan uppstå inom vad som helst men här kommer vi att prata om pengar, aktier, fonder och investeringar. Alltså hur pengarna börjar växa av sig själv tack vare snöbollseffekten, även kallat ränte-på-ränta effekten.

Se exemplet där 1 krona som fördubblas varje dag blir 1 miljard efter endast 30 dagar!

Enkelt förklarat uppstår snöbollseffekten så fort du börjar få en avkastning på dina pengar och bara låter de fortsätta jobba av sig själv. Börsen har historiskt gått upp 8-9% i genomsnitt varje år, så om du skapar en pengamaskin med t.ex. fonder eller aktier kommer dina pengar med stor sannolikhet att fördubblas var åttonde år, utan att du själv gör något.

snobollseffekten

Pengarna dubblas var åttonde år på börsen

För att se vad som händer med en investering på sikt ska jag visa i en tabell hur mycket det blir över tid beroende på hur stor investering du gör när du börjar.

Kom ihåg att pengarna dubblas var 8:e år så om din initiala investering är 1000kr så har du 2000kr efter 8 år och 32.000kr efter 40 år. Om du istället hade börjat med 100.000kr så hade du haft 200.000kr efter 8 år och hela 3,2 miljoner kronor efter 40 år.

För att utnyttja snöbollseffekten till max ska du alltså helst investera så mycket du kan tidigt i sparkarriären. Det är tiden du är investerad som är viktig för avkastningen. Tabellen nedanför visar utvecklingen på ditt kapital utan ytterligare sparande förutom det initiala investerade kapitalet.

För att räkna ut det här har jag använt Avanzas sparkalkylator

Investerat kapital år 1Kapital efter 20 årKapital efter 40 år
1000kr6.000kr32.000kr
10.000kr60.000kr320.000kr
50.000kr300.000kr1,6 miljoner
100.000kr600.000kr3,2 miljoner
500.000kr3 miljoner16 miljoner
1 miljon6 miljoner32 miljoner

Snöbollseffekten för aktier och fonder

Som jag skrev tidigare tänkte jag i det här inlägget endast skriva om hur vi kan utnyttja snöbollseffektens fördelar när det gäller vår ekonomi och för de flesta är det enklast sättet att göra det genom att investera i fonder eller aktier.

Jag har tidigare skrivit om hur man kan bli miljonär på 5 år och för att klara av det hjälper det verkligen att låta snöbollseffekten göra en del av jobbet.

Att spara ihop 1 miljon på 5 år kräver ett sparande på 17.000kr i månaden om du sparar på ett bankkonto. Om du istället gör det på börsen så behöver du bara spara 13.500kr i månaden (förutsatt att avkastningen är som den varit historiskt).

Snöbollseffekt på lån

På samma sätt som snöbollseffekten ger dig gratis pengar i investeringar, kommer den också att jobba emot dig om du lånar pengar. Om du lånar pengar så kommer du att betala en ränta, på konsumtionslån och kreditkort är det t.o.m. väldigt höga räntor.

Det gör att om du inte betalar av på lånen eller dina räntor så kommer de ständigt att jobba emot dig och växa. Det blir som en ond spiral i din ekonomi och så länge du inte betar av dina skulder kommer du aldrig att kunna ta dig ur det. Man skulle kunna säga att snöbollseffekten när det gäller lån är motsatsen till snöbollseffekten för investeringar.

Mitt enkla råd är alltså, undvik lån så länge de inte genererar mer pengar än vad de kostar. De enda lånen som är bra är de som går till investeringar.

Betala av på lånen och utnyttja snöbollseffekten

Nu kommer vi hur vi faktiskt kan använda den positiva spiralen av snöbollens effekt för att bli av med våra dåliga lån. Om du börjar med att betala det du absolut måste på de lån du har, med resten av pengarna lägger du 100% fokus på att betala av ett av lånen. Fortsätt sedan med det tills det är helt avbetalt.

NU kommer du att ha mer pengar över varje månad eftersom räntekostnaden minskar när ett av lånen försvinner. Nu fokuserar du på nästa lån och betalar av det helt. Nu har du helt plötsligt ännu lägre räntekostnader och ännu mer pengar varje månad.

Fortsätt att betala av dina lån på detta sätt tills du är helt skuldfri. Se sedan till att aldrig hamna i samma situation igen.

snöbollseffekt aktier

Psykologi när det gäller snöbollseffekten

Det du kan ta med dig för att verkligen kunna utnyttja snöbollseffekten till din fördel är hur stor skillnad det blir över tid. Om det känns tungt just nu att spara så kan du bara kolla i tabellerna här ovanför så ser du hur stor effekt ditt sparande kommer få i framtiden.

Det gäller att utnyttja psykologin i att veta att små pengar idag är stora pengar framöver. Om du kan se till att snabbt investera 100.000kr på börsen idag så kommer de med största sannolikhet att växa till 600.000kr om 20 år om du investerar de i aktier eller fonder.

Om du dessutom månadssparar 4000kr varje månad så kommer du istället att ha över 3 miljoner kronor om 20 år. Det räcker till att bygga en pengamaskin som kan ge en avkastning på över 20.000kr i månaden.

Metoder du kan använda

Vi har redan gått igenom lite olika metoder du kan använda för att utnyttja snöbollseffekten och i grunden handlar det om att få en positiv spiral i din ekonomi. Om du sparar så kan du fokusera på kostnader som du vill att din avkastning ska täcka, kanske är det dina matkostnader, din bilförsäkring eller en semesterresa varje år?

Om du har lån du vill bli av med så är det bra att fokusera på att betala av ett lån i taget. Med tiden minskar dina räntekostnader och det går allt snabbare och snabbare att betala av resten av lånen.

Hitta dina egna metoder som fungerar, det viktiga är att du känner dig motiverad. Så länge det är kul kommer du att lyckas, oavsett vad det är.

Sammanfattning av snöbollseffekten

  • Pengar växer av sig själv om du investerar dom
  • Investera mycket tidigt för att maximera snöbollseffekten, tiden är avgörande
  • Snöbollseffekten jobbar åt båda håll, både när det gäller pengar in- och ut från kontot (skulder etc.)
  • Hitta motivation i att använda snöbollseffekten

Läs mer: Räkna på din snöbollseffekt i en sparkalkylator

Lämna en kommentar