Swedbank Robur Ny Teknik – Innehav & avkastning 2024

I det här blogginlägget tänkte jag gå igenom en av mina bästa fonder i portföljen, Swedbank Robur Ny Teknik. Den här fonden har gett en makalös avkastning och är en av de bästa fonderna på marknaden. Den har definitivt en plats i mitt sparande.

Swedbank Robur Ny teknik är en fond inriktad på företag inom Ny Teknik i till största delen Sverige. Innehaven består av bland annat spelbolag (gaming), IT, läkemedel och medicinteknik. År 2020-2021 hör den till en av de fonder som gett bäst avkastning och även historiskt har den presterat makalöst bra.

Fortsätt läsa artikeln för att se avkastningen för 2024 och mer information om fonden.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Avanza

Innehav i Swedbank Robur Ny Teknik

Här nedanför ser du fondens största aktieinnehav.

InnehavAndel av fonden
Stillfront6,7%
Sinch5,8%
Embracer4,8%
Fortnox3,8%
Paradox Interactive3,4%
Capgemini2,8%
Pinterest2,7%
Take-Two Interactive2,5%
Biotage2,3%
Cd Projekt Sa2,3%

Uppdaterad 2020-11-30, för senaste uppdatering 2024 se via länken nedanför.

Beskrivning 10 största innehaven

De största innehaven i Swedbank Robur Ny Teknik är företag inom inom framförallt gaming, mjukvara och medicinteknik. Vi hittar bland annat de populära aktierna Sinch, Stillfront och Embracer bland fondens portföljinnehav.

Stillfront

Stillfront tar bland annat fram gratis onlinespel och har stora framgångar med bland annat Siege, Titan Wars och Unravel.

Sinch

Sinch ligger bakom flera molnbaserade kommunikationstjänster som gör att användarna kan kommunicera lättare med bland annat mobilen.

Embracer

Embracer utvecklar och förvärvar spel inom både pc och konsol internationellt. De har ett par hundra speltitlar i sin portfölj och bland de kända hittar vi bland annat Goat Simulator, Saints Row och Dead Island.

Fortnox

Fortnox är kända för sina molbaserade webb-program för företagare. Bland de populära progemmen hittar vi bokförings- och faktureringsprogram, samt orderhanteringsprogram och säljstöd.

Paradox

Paradox Interactive är ett gamingbolag som utvecklar spel framförallt inom genren strategispel. Bland de mer kända spelen de har gjort hittar vi bland annat Skylines, Cities, Europa Universalis och Crusader Kings.

Capgemini

Capgemini är ett franskt teknikbolag inriktat mot molnbaserade säkerhetslösningar inom riskhanterng, informationssäkerhet och cybersäkerhet.

Pinterest

Pinterest är ett bolag inom social media som erbjuder en plattform för att dela bilder och videos. Idag har Pinterest över 400 miljoner användare varje månad.

Take-Two Interactive

Utvecklar och tar fram konsolspel, spel för datorer och mobilspel. Det kändaste pelet de tagit fram är Grand Theft Auto (GTA), men även Manhunt och BioShock.

Biotage

Biotage är ett globalt bioteknikbolag som är verksam inom bland annat sprovberedning och organisk syntes.

Cd Projekt Sa

Polskt gamingbolag som ligger bakom bland annat ”The Witcher” som är ett populärt spel.

swedbank robur ny teknik innehav

Branscher

Swedbank Robur Teknik har innehav inom främst kommunikationstjänster, teknik och sjukvård. Enligt mig är det här verkligen rätt satsat och jag tror på att de här branscherna kommer att växa och omsätta ännu mer tid framöver.

Här nedanför kan du se hur hela fördelningen mellan branscherna ser ut för fonden.

BranschAndel
Kommunikation47%
Teknik28%
Sjukvård17%
Konsument10%
Industri2,5%
Finans1,4%

Swedbank Robur Ny Teknik Avkastning 2021

Ok, nu kommer det intressanta, fondens magiska avkastning. Det senaste året har Robur Ny tekniks avkastning varit +76% och de senaste 5 åren hela 370%! Den här fonden har gett en grym avkastning och verkligen prickat rätt i sina investeringar.

Om vi kollar den historiska avkastningen både på 1-, 3- och 5-års sikt så har fonden placerat sig bland de bästa fonderna med bäst avkastning. Det är självklart ingen garanti för framtiden men samtidigt finns det inget som säger att den inte kommer att fortsätta prestera bra.

Historisk avkastning för Robur Ny Teknik

ÅrAvkastning
1 år+76%
3 år+140%
5 år+370%
10 år+1065%
swedbank robur ny teknik avkastning

En av de bästa fonderna med högst avkastning

Som du kan se har fonden gett en otrolig avkastning till de som ägt den. De senaste 10 åren har den en avkastning på 1065%, det motsvarar en tiodubbling av investerat kapital. De som köpte Robur Ny Teknik för 100.000kr 2011 har alltså över en miljon kronor idag, varav 900.000kr är avkastning.

Anledningar att jag köper fonden

Jag väljer att köpa den här fonden av flera anledningar. Den första är för att det gett en väldigt bra avkastning och jag ser egentligen ingen anledning att den inte kommer att fortsätta göra det.

Även om den inte skulle bli i närheten av vad den varit så kan den ändå ge en riktigt bra avkastning i jämförelse med index. Jag kommer att fortsätta låta den vara en större del i min aktieportfölj.

Den andra anledningen är att fonden investerar aggressivt i aktier med bra potential att växa och ligger rätt i tiden. Jag tror på gaming, medicin och ny teknik men har inte kunskapen för att plocka ut aktier själv att investera i. Därför låter jag fondförvaltaren Henrik Nyblom i Swedbank Robur Ny Teknik gör jobbet år mig.

Sammanfattning av Swedbank Robur Ny teknik

Det här är en fond som gett en grym avkastning historiskt genom att ligga i rätt sektorer och företag över rätt tid. med en avkastning på över 1700% sedan start och 1065% de senaste 10 åren är det definitivt en av de bästa fonderna i Sverige. Dessutom har den legat i topp de senaste 3 åren.

Det finns aldrig någon garanti för framtida avkastning men med tanke på vilka företag fonden exponerar sig mot bör man inte räkna med en avkastning som följer indexfonderna. Antingen lär den sticka iväg uppåt eller i värsta fall neråt. Jag väljer själv att ha Robur Ny teknik som en del i min fondportfölj.

Läs mer: Spara ihop miljonen på 5 år

Lämna en kommentar