Vad är indexfonder? – Enkel guide & förklaring

Undrar du vad indexfonder är för något-, vilka som är de bästa och varför man ska investera i dom? Du är inte ensam om det och jag undrade faktiskt samma sak när jag köpte mina första fonder. Många rekommenderar indexfonder som ett bra investeringsalternativ men vad är det egentligen en indexfond?

En indexfond är en aktiefond som följer ett visst börsindex. Avanza Zero är t.ex. en indexfond som följer indexet SIX30GI vilket är ett index som består av de mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar.

Jag vet att det här låter krångligt men ta det lugnt, det är inte så komplicerat. Läs vidare så kommer du snart att första vad en indexfond är…

Innehåller reklam genom annonslänkar till Avanza

Vad är en indexfond

Enkelt förklarat kan vi säga så här: Om du gör ett köp i en indexfond så sprids dina pengar ut över alla aktier som ingår i indexet istället för att du själv ska behöva köpa varje aktie för sig.

Det gör att du får en bra spridning mellan olika aktier utan att behöva investera några större summor, de flesta indexfonder går att köpa för 100kr per köp och ibland så lite som 1 krona per köp. För det betalar du en liten årlig avgift.

Här kan du se de bästa indexfonderna i år!

Skillnad mellan indexfonder och vanliga aktiefonder

Det som skiljer mellan indexfonder och vanliga fonder är att indexfonder förvaltas passivt, d.v.s. de följer bara ett börsindex utan några aktiva val eller justeringar förutom att följa indexet. Det gör att avgifterna på indexfonder är låga eller t.o.m. gratis.

Indexfonder utan avgift

Indexfonder är kända för att vara billiga eftersom de är billiga att sköta då de inte kräver en aktiv förvaltning, det finns t.o.m. indexfonder utan avgift, de är alltså gratis. Dessa fonder hittar vi Hos Avanza och Nordnet.

 • Avanza Zero
 • Nordnet Indexfond Sverige
 • Nordnet Indexfond Norge
 • Nordnet Indexfond finland

Är indexfonder bra eller dåligt?

Indexfonder är bra på det sättet att de ofta har en låg avgift och att de ofta presterar bra över tid. Självklart kommer olika index att gå olika bra under olika tidsperioder så det är väldigt svårt att säga vilken som kommer att vara den bästa fonden de kommande 5 åren.

Om vi däremot tittar historiskt så är det faktiskt så att de allra flesta skulle få en bättre avkastning genom att investera i några indexfonder istället för att försöka hitta de bästa aktierna. De flesta misslyckas nämligen att prestera bättre än index.

Så om du inte tror att du är bättre än alla andra som försöker att slå index är indexfonder en väldigt bra placeringsform.

Har indexfonder utdelning?

Nej du får ingen utdelning på kontot men fonderna får utdelning från aktierna som ingår i den. Till skillnad från utdelningsaktier där du får utdelningen i handen så återinvesteras utdelningen direkt i fonden igen.

Skatt på indexfonder

Indexfonder har exakt samma skatt som vanliga fonder, det är alltså ingen skillnad på hur de beskattas. Det viktiga är i vilken typ av konto du har dina fonder.

Avgift på fonder

Precis som vanliga aktiefonder har indexfonder en årlig avgift, ofta ligger den på 0,2-1% och ibland är den t.o.m. gratis vilket jag skrivit om tidigare i inlägget. En fördel mot aktier är att du inte betalar något courtage för köp- och sälj.

Läs mer: Vad är courtage?

Populära indexfonder i Sverige

Eftersom historiken visar att de flesta kommer att få bäst avkastning genom att investera i indexfonder har det gjort att de vuxit stort i popularitet i Sverige. Många gillar att köpa indexfonder och här nedanför är de 10 mest populära indexfonderna hos Avanza.

Kolla listan själv – De populäraste indexfonderna just nu!

 • Avanza Zero
 • Avanza Global
 • Länsförsäkringar Global Indexnära
 • SPP Aktiefond USA
 • SPP Global Plus A
 • Swedbank Robus Acces Asien
 • Länsförsäkring Tillväxtmarknad Indexnära
 • Avanza Emerging Markets
 • Öhman Etisk Emerging Markets A
 • Danska Invest Global Index SA

Avanza Zeros största innehav

Här nedanför kan du se vilka aktier som ingår i den mest populära indexfonden, Avanza Zero. Som du ser är det stora välkända svenska bolag som Atlas Copco, Ericsson, Volvo, Investor och H&M.

Indexfonder i olika branscher och geografiska områden

Som du ser finns det olika branscher bland fonderna i listan ovanför, vi har både Sverigefonder, Globalfonder, Asienfonder, USA-fonder och tillväxtmarknadsfonder.

Indexfonder finns i alla möjliga branscher och geografiska områden så det är inga problem att bygga en fondportfölj med bra riskspridning som endast består av indexfonder.

Bästa indexfonderna

Vilka som är de bästa indexfonderna skiljer sig hela tiden. Det beror oftast på hur branschen eller marknaden den är inriktad mot går, men även börsens läge i stort, det politiska läget, räntor och konjunkturen i ekonomin.

Här nedanför är de indexfonder som har gått bäst de senaste 3 åren. Tabellen visar en topplista med namn på fonden samt utveckling.

FondUtveckling
Handelsbanken USA Ind Crit+ 50%
Plus Småbolag Sverige Index+ 46%
SPP Aktiefond USA+ 46%
SEB Håll USA Indexnära+ 45%
Öhman Etisk Index USA+ 45%
DNB USA Indeks+ 45%
Swedbank Robur Access USA+ 44%
Länsförsäkringar USA Indexnära+ 41%
Skandia Nordamerika Exponering+ 40%
Plus Mikrobolag Sverige Index+ 38%

Hur ska man tänka när man köper indexfonder?

Som du ser är det nästan omöjligt att veta vilka fonder som kommer att gå bäst framöver. Samtidigt kräver indexfonderna inget aktivt jobb av några förvaltare vilket gör att de är billiga att driva.

Det du kan tänka på när du köper indexfonder är att inte betala en för hög avgift eftersom de är billiga att driva. Du kan även tänka på att du får en bra spridning mellan olika marknader genom fonderna du väljer, både geografiskt och mellan branscher.

Om det är så att du tror lite extra på ett land, en världsdel eller en bransch så kan du självklart satsa lite mer där. Det viktiga är att vara medveten om att det är svårt att slå index.

Vet du med dig att du inte är beredd att lägga stor tid på analyser och att läsa på så är det nästan bättre att bara lägga majoriteten av dina pengar i en global indexfond och en Sverigefond.

En portfölj med indexfonder

Om du vill göra det riktigt enkelt för dig så kan du faktiskt göra en portfölj som enbart består av indexfonder. Välj 3-4 fonder, lägg upp ett automatiskt månadssparande och låt det sköta sig själv medan du fokuserar på annat. En bra mix skulle kunna bestå av en:

 • Sverigefond
 • Globalfond
 • Tillväxtmarknadsfond/Teknikfond (liten del)
 • Småbolagsfond (liten del)

Hur en investering i en indexfond har sett ut historiskt

Det är alltid kul att se hur mycket pengar man hade haft om man investerat för länge sen. Därför har jag kollat på vad en investering på 100.000kr i Avanza Zero för 10 år sedan skulle ha varit värt idag. Eftersom fonden och indexet gått upp 124% under den perioden skulle våra pengar varit värda 224.000kr.

Jämfört med en del andra indexfonder kan det ses som en dålig avkastning, men om man jämför med många andra är det en väldigt bra avkastning. Oavsett så är det en bra ökning av vårat kapital och om du nöjer dig med en avkastning i takt med index har du bra förutsättningar att få bra avkastning på lång sikt.

Här nedanför är Avanza Zeros avkastning de senaste 10 åren.

Leva på indexfonder

Det är många som drömmer om skapa en pengamaskin för att leva på aktier och jag vill bara säga att du kan även leva på indexfonder. Eftersom de består av aktier är det ingen egentlig skillnad mot att leva på akter.

Den stora skillnaden är att du inte får några utdelningar direkt från bolagen utan får fixa din egen utdelning enligt 4% regeln. Det fungerar alltså precis lika bra att leva på indexfonder som aktier, utdelningsaktier eller andra aktiefonder.

Sammanfattning av indexfonder

 • Indexfonder följer ett visst index, dina pengar investeras i varje aktie som ingår i indexet
 • De flesta misslyckas med att slå index över tid
 • Att investera i en indexfond ger dig med stor sannolikhet en bättre avkastning än att försöka hitta enskilda vinnaraktier
 • Att investera i indexfonder är enkelt, kräver lite tid och minimerar risken för att göra misstag

Läs mer: Hur mycket pengar krävs för att sluta jobba?

Lämna en kommentar