Risker med aktier – Saker du bör tänka på när du investerar

Det finns många risker med att investera i aktier och den absolut vanligaste anledningen till att många inte kommer igång med sitt aktiesparande är för att de är rädda att förlora pengar. Något som är viktigt att veta är dock att det är just risken som ger oss möjlighet att tjäna pengar på börsen.

Vi måste därför lära oss att hantera risken för att klara av alla de upp- och nedgångar som vi kommer att gå igenom. Om vi bara är förberedda på vad som kan hända kommer vi med stor sannolikhet att få en väldigt bra avkastning på sikt.

De största riskerna med att investera i aktier som vi själva inte kan påverka är att våra aktier går ner i värde eller i värsta fall att bolaget vi investerat i går i konkurs. Det kan även bli börskrascher och komma politiska beslut som påverkar våra aktier negativt.

Det största riskerna med att investera i aktier

Som sagt, att våra aktier tappar i värde lär vi alla få uppleva någon gång och risken att ett bolag går i konkurs kommer alltid att finnas även om det är ovanligt. Däremot är den stora risken vi själva.

Om vi tittar på börsen bakåt i tiden så har den gett en bra avkastning för de som legat investerad i t.ex. indexfonder. Däremot gäller det då att vi är investerade under en längre tid och inte säljer i panik på botten av en kris eller väljer att investera alla våra pengar i en enda aktie.

Du är inte långsiktig

Det vanligaste misstaget bland nya på börsen är att de inte är långsiktiga. Att vara långsiktig på börsen betyder att du är beredd att låta dina pengar ligga ostörda i dina investeringar i minst 5-10 års tid. Det är viktigt att du har sparat ihop en buffert utanför börsen så att du inte måste sälja av aktier vid fel tidpunkt.

Dippar och perioder med nedgångar kommer alltid att komma, men det är viktigt att du har tålamod att vänta in uppgången igen och inte säljer av dina aktier på botten. Det bästa är om du också har ett löpande månadssparande, då kan t.o.m. nedgångar på börsen vara positivt eftersom du under en period får köpa billigare aktier.

Du vet inte vad du investerat i

Tyvärr är det lätt att lockas av ”aktieraketer” i början av sparkarriären. Ofta är det genom tips från personer som haft en grym avkastning på kort tid.

Problemet är bara att du som nybörjare oftast inte har någon aning om vad du investerat i och det är inte ovanligt att dessa bolag är väldigt högt värderade. Ibland tjänar de inte ens några pengar.

Se därför till att veta vad du investerar dina pengar i. Hur ska du annars ta ställning till situationen om aktien rasar 25%? Hur vet du om du ska behålla eller sälja?

Du har inte spridit ut riskerna

En annan enorm risk är om du ”lägger alla ägg i samma korg”. Det innebär att du investerar alla pengar du har i en eller kanske två aktier. Även de mest säkra aktierna kan drabbas av kriser eller kraftiga nedgångar och om du endast äger en aktie som tappar 50% kommer du alltså att förlora hälften av dina pengar.

Om du istället hade haft ditt kapital jämt fördelat i 10 stycken aktier så hade en nedgång på 50% i en av aktierna inneburit att din portfölj bara gått ner 5% istället för 50%. Ett enkelt sätt att sprida risken är att köpa fonder eller investera i investmentbolag istället för enskilda aktier.

Risker som vi själva inte kan påverka

Ok, även om vi gör det mesta rätt och ser till att ha en bra plan och långsiktighet så finns det andra risker vi faktiskt inte kan påverka. Bland dessa risker hittar vi bland annat börskrascher, dippar och politisk beslut som räntehöjningar, skatteändringar etc.

Kriser och börskrascher

Börskrascher har kommit ungefär var 7-10:e år. Även om det kan svida när du befinner dig mitt i det så kan du lugna dig med att börsen tidigare alltid har återhämtat sig och tagit sig till nya toppnivåer. Faktum är att börskrascher är de bästa perioderna att köpa på sig fler aktier eftersom många säljer till lågt pris i panik.

Vi har nu senast Coronakrisen som gav ett rejält dipp på börsen. Så här i efterhand kan de flesta konstatera att det var ett gyllene tillfälle att köpa på sig fler aktier.

Politiska beslut

Andra saker som kan påverka dina investeringar är olika politiska beslut som antingen gör aktierna mindre attraktiva eller som sätter käppar i hjulet för företaget du investerar i. Det kan t.ex. vara skattehöjningar eller nya regler.

Som exempel skulle det kunna vara regler som gör det svårare för bettingbolag att driva sin verksamhet, skatter som gör att vi får behålla mindre av våra vinster eller handelsgränser som stängs mellan länder.

Vad händer om en aktie går ner till noll?

För att en aktie ska gå ner till noll måste företaget gå i konkurs. Det är extremt ovanligt och i princip orealistiskt så länge du investerar i stora och stabila bolag. Skulle t.ex. H&M:s aktie sjunka så mycket att bolaget inte längre är värt något skulle potentiella uppköpare stå i kö.

Däremot kan det hända att mindre bolag, förhoppningsbolag och startups går i konkurs eller tappar den största delen av sitt värde. Då är det helt enkelt bara att bita i det sura äpplet och hoppas på att du inte investerat för stor del i just det företaget.

Det finns dock exempel på större företag som tappat större delen av sitt värde på grund av att de helt enkelt varit extremt högt värderade. Exempel på det är Eniro och Ericsson vid it-bubblan.

Kan man bli skyldig pengar när man har aktier?

Både ja och nej. Om du har lånat pengar eller använder hävstång för att köpa aktier finns risken att du blir skyldig pengar om aktierna tappar i värde. Se därför till att aldrig på något sätt låna pengar till aktieköp för att inte riskera skulder.

Om du bara köper vanliga aktier utan att ta lån kommer du inte att bli skyldig pengar, även om aktien tappar hela sitt värde.

Aktier med hög risk (Högriskaktier)

Aktier med en hög risk brukar kallas högriskaktier. Det är enkelt förklarat aktier som det innebär en hög risk att investera i. Risken kan se olika ut men det kan t.ex. vara krisbolag där man ser en potential till vändning, tillväxtbolag där man hoppas på en extrem tillväxt eller bolag med verksamhet inom utvecklingsländer eller utvecklingsområden.

Gemensamt för högriskaktier är att det finns mycket som kan gå fel men att belöningen ofta är stor om det går vägen. Det finns även fonder med högre risk, t.ex. Swedbank Robur Ny Teknik. Risken är ju som sagt det som ger möjlighet till hög avkastning och som exempel har Robur Ny Teknik gett en avkastning på över 1000% de senaste 10 åren.

Saker att göra för att minska risken

Som du säkert har förstått efter att ha läst hela inlägget ligger mycket hos dig själv om du vill riskminimera ditt aktiesparande. Jag förklarar konkret vad det innebär och vad du bör göra här nedanför.

Riskanalys

Innan du investerar i en aktie eller en fond bör du göra en riskanalys. De låter mer komplicerat än vad det är, egentligen bör du bara gå igenom olika scenarion i ditt huvud innan du investerar. Fråga dig själv:

  • Tror jag på bolaget så mycket att jag kan äga det i minst 5 års tid?
  • Vad gör jag om aktiekursen rasar 25% eller t.o.m. 40%?
  • Känner jag mig lugn med att aktien kan tappa en stor del av sitt värde?

Spara varje månad

Genom att spara en bestämt belopp varje månad kommer du att köpa i upp- och nedgång och få en bra avkastning över tid. Ett månadssparande minskar risken rejält för att tajma köpen fel.

Sprid dina risker

Sprid alltid ditt kapital mellan flera olika aktier, gärna 15-20st. Ett annat bra alternativ är att investera i breda fonder som kan innehålla 30-100-tals aktier, det gör att du inte påverkas hårt vid bolagsspecifika negativa händelser.

Se även till att du har en spridning mellan olika branscher eftersom hela branscher ibland påverkas dippar. det gör att om du bara har aktier i en och samma bransch är risken att alla dessa aktier går ner samtidigt. Du kan även se sprida risk mellan olika länder.

risk med aktier

Börskrascher de senaste åren

Som avslutning tänkte jag bara nämna det som skrämmer de flesta från att börja med aktier, börskrascher. Vi har haft några genom tiderna och de dyker normalt upp med ungefär 7-10 års mellanrum. Här nedanför har du några av de senaste:

It-bubblan

It-bubblan var en tid när aktierna rusade helt omotiverat högt och vissa bolag värderades till absurda summor. Folk blev fartblinda och när verkligheten kom ikapp kollapsade bubblan och många förlora stora pengar. Indexen har dock återhämtat sig idag och de som investerade i botten av it-bubblan har gjort bra pengar.

Finanskrisen

Finanskrisen är kraschen efter att utlåningen blev alltför stor och många av de stora bankerna fick problem. Krisen påverkade både börsen och bostadsmarknaden, men båda två återhämtade sig relativt snabbt och börsen tog återigen nya toppnivåer.

Coronakrisen

Coronakraschen 2020 är den dipp vi gått igenom nyligen. Den var extremt snabb och skrämde många då vi inte tidigare upplevt något liknande. Börserna rasade och gav gyllene köptillfällen så här i efterhand när börsen återhämtat sig.

Läs mer: Aktier eller fonder, vad ska man spara i?

Lämna en kommentar