Sparkalkylator – Räkna ut när du är ekonomiskt oberoende

En sparkalkylator är grym för att räkna på ditt sparande-, investeringar i aktier- och hur ditt framtida kapital kommer att se ut. Du kan också använda sparkalkylatorn för att räkna ut när du kan bli ekonomiskt oberoende.

Det finns många användningsområden för den och det är faktiskt rätt kul att använda den. I det här inlägget kommer jag att gå igenom de bästa sparkalkylatorerna enligt mig.

Enligt mig är det bästa sparkalkylatorerna Avanzas sparkalkylator och Sparkalkylator Deluxe, men även Nordnet har en bra kalkylator för uträkning av ränta-på-ränta och avkastning.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza

Sparkalkylator – 5 bra alternativ

Vilken sparkalkylator du tycker är bäst kommer troligtvis bero på vad du vill räkna ut. Vill du räkna ut hur lång tid det tar att spara ihop en miljon-, hur mycket du har efter 5 år om du sparar 1000kr i månaden- eller vill du veta hur stor skillnad det blir på avkastningen om du har dina pengar på banken eller i aktier?

Oavsett vad du vill räkna på så kommer du nog att hitta en som passar i listan här nedanför…

1. Avanza sparkalkylator

avanza sparkalkylator

Avanzas sparkalkylator gillar jag för att den är riktigt enkel. Den är bra om du vill räkna på hur stort kapital du kommer att ha beroende på hur mycket sparar varje månad eller om du vill räkna ut hur lång tid det tar att få ihop 10.000kr, 100.000kr eller kanske ännu mer.

Den här passar bra för dig som är ny inom sparande och kanske precis har- eller vill komma igång med aktier och fonder. Om du är intresserad av utdelningsinvesteringar eller vill räkna på mer avancerade saker så är inte det här den bästa kalkylatorn.

2. Sparkalkylator Deluxe

sparkalkylator deluxe

Sparkalkylator Deluxe är för dig som verkligen vill nörda ner dig i ditt sparande och dina investeringar. Här kan du få reda på framtida utdelningar, ställa in direktavkastning och även räkna ut skatten på fonder och aktier.

Det här är lite av en personlig favorit och om man hållit på ett tag med investeringar brukar man förr eller senare att hamna här. Den är även en perfekt sparkalkylator för att räkna på ekonomiskt oberoende.

3. Sparkalkylator Basic

sparkalkylator basic

Sparkalkylator Basic är en enklare variant av Sparkalkylator Deluxe, skapad av samma person. Den här är grym för att räkna ut effekten av månadssparande såväl som en engångsinsättning.

Du kan inte räkna på utdelningar med den men den tar hänsyn till både skatt och inflation. Ett mellanting mellan Avanzas Sparkalkylator och Sparkalkylator Deluxe skulle man kunna säga.

4. Nordnet Sparkalkylator

nordnet sparkalkylator

Nordnets kalkylator är också en bra och enkel variant för att snabbt få fram vad avkastningen ger för resultat på ditt sparande. Den är stilren, snygg och avskalad från krångliga funktioner. den har 4 enkla inställningar och visar snabbt resultatet av snöbollseffekten på ditt sparande.

Den har en bra dragfunktion för sparbelopp, hur lång tid och avkastning, vilket gör att det är enkelt att testa olika scenarion och se hur mycket pengar det blir. Ett bra alternativ för att planera och lägga upp en sparplan.

5. CAGR Calculator

cagr calculator

CAGR Calculator är räknaren för dig som vill ta reda på hur bra dina investeringar har presterat historiskt. Genom den här kalkylatorn kan du få fram genomsnittet på din årliga avkastning. Alltså vad du haft för avkastning år för år baserat på din totala avkastning.

Det här är ingen nybörjarräknare så om det verkar krångligt kan det vara för att det är lite krångligt att förstå. Det här är absolut inget du måste räkna på och dessutom blir den aktuell först när du varit igång med ditt sparande i några år.

Fler sparkalkylatorer där ute

De jag har listat ovanför är mina favoriter och de jag använder men självklart finns det flera som du kan testa. Du hittar fler sparkalkylatorer hos bland annat:

 • Swedbank
 • Nordea
 • SEB
 • Aktiespararna

Hur gör man? – Så här räknar du med en sparkalkylator

De sparkalkylatorer jag har tipsat om här i inlägget skiljer sig ju lite åt, men generellt sett är det fyra olika saker du ställer in när du räknar med en sparkalkylator. Det är ditt startbelopp, hur lång tid du ska spara, hur mycket du ska spara varje månad och hur stor avkastning du räknar med att få.

1. Startbelopp

Här fyller du i om du har ett större kapital som du tänkte investera på en gång. Det kan t.ex. vara ett tidigare sparande som legat på ett bankkonto men som du nu ska investera i fonder eller aktier.

2. Hur lång tid du ska spara

Här fyller du i hur länge du har tänkt att spara, oftast anges det i antal år. Du kan testa att fylla i olika lång tid för att se vilken skillnad det blir på ditt kapital.

3. Hur mycket du ska spara

Här fyller du i hur mycket du ska spara varje månad. Om du är osäker eller vill hitta motivation att spara mer kan du testa att ändra summan du månadssparar för att se vilken skillnad det blir.

4. Hur stor avkastning du räknar med att få

Här fyller du i hur många procent du räknar med att få i avkastning varje år. Börsen har historiskt gett en avkastning på 8-9% så där någonstans kan vara en bra utgångspunkt om du har tänkt att investera i aktier eller fonder.

Så! Nu är det bara att räkna och se vad ditt sparande kan ge dig, testa lite olika inställningar och se skillnaden!

Räkna ut hur lång tid det tar att spara ihop en miljon

Något som många är intresserade av är att veta hur lång tid det tar att spara ihop en miljon kronor. Det är en milstolpe som många vill uppnå och jag ska berätta hur du enkelt kan räkna på det, även med en enkel sparkalkylator.

Det finns två sätt att räkna på, jag går igenom båda sätten här nedanför.

1. Du vill veta hur lång tid det tar

Du har en bestämd summa du ska spara varje månad och vill veta hur lång tid det kommer att ta att nå miljonen.

Då fyller du helt enkelt i ditt månadssparande och den avkastning du förväntar dig (börsen har historiskt gett 8-9% avkastning). Sen drar du bara upp antalet år tills den totala avkastningen kommer upp i en miljon. Du vet då svaret på hur många år det kommer att ta innan du är miljonär.

 1. Fyll i summan du kommer att spara varje månad
 2. Fyll i avkastning
 3. Dra upp antal år tills det totala sparbeloppet når en miljon kronor

2. Du vill veta vad du ska spara varje månad

Om du istället vill ha en fast tid du vill nå målet på, t.ex. så kanske du vill spara ihop 200.000kr på 3 år och vill veta hur mycket du måste spara.

Då börjar du med att ställa in antal år i sparkalkylatorn på 3 år. Därefter fyller du i förväntad avkastning och sedan drar du bara upp beloppet du sparar varje månad tills det totala sparbeloppet når 200.000kr. Du har då svaret på hur mycket du måste spara varje månad.

 1. Fyll i antal år du vill att det ska ta
 2. Fyll i avkastning
 3. Dra upp månadssparandet tills du når det kapital som är ditt mål

Räkna ut när du är ekonomiskt oberoende

En annan sak som många är intresserade av att veta är hur man räknar ut hur lång tid det tar att bli ekonomiskt oberoende. Här räknar du egentligen på samma sätt som när du ska räkna ut hur lång tid det tar att bli miljonär men skillnaden är att du måste veta hur mycket pengar som behövs för att bli ekonomiskt oberoende.

Du tar enkelt reda på hur stort kapital du behöver genom att ta dina totala årliga kostnader multiplicerat med 25.

 • Om du t.ex. har kostnader på 15.000kr i månaden innebär det att dina årliga kostnader är 180.000kr
 • 180.000kr gånger 25 är 4,5 miljoner kronor (180000×25=4500000)
 • För att räkna ut när du är ekonomiskt oberoende räknar du alltså ut hur lång tid det tar att spara ihop 4,5 miljoner kronor

Varför bör man använda en sparkalkylator?

Enligt mig bör du använda en sparkalkylator främst för att det är roligt att räkna på vad ett sparande kan ge dig. Att bara spara för sparandets skull är ju ganska trist, men om du vet om at du kan spara ihop 100.000kr på ganska kort tid eller bli miljonär kan vara riktigt motiverande!

Kanske är det så att du vill bygga upp en pengamaskin som ger dig passiva inkomster. Då kan det vara intressant att veta när du uppnår vissa delmål. Du kanske till och med vill veta hur mycket pengar du behöver för att sluta jobba?

Oavsett vad dina mål är så kommer det bli mycket lättare och roligare att använda en sparkalkylator när du ska räkna på det.

Sammanställning av att använda en sparkalkylator

 • Bestäm vad ditt mål med sparandet är, är det att spara ihop 50.000kr på 3 år eller vill du veta hur lång tid det tar att bli miljonär om du sparar 5000kr i månaden?
 • När du vet ditt mål skriver du in din uppgifter i sparkalkylatorn. Testa vad skillnad blir beroende på vad du sparar varje månad, antal år etc. Kanske kommer du på nya idéer?
 • När du hittar ett upplägg som känns bra skriver du ner din plan och håller fast vid den tills du når ditt mål!

Lämna en kommentar