Spara 10000 i månaden – Därför måste du göra det!

Vi får ofta höra saker vi borde göra i livet och själv kan jag tycka att det är lite mycket ”måsten”. Men idag tänkte jag däremot ge ett råd jag absolut tycker du borde göra om du har möjligheten – att spara 10.000kr i månaden. Speciellt om du är 40 år eller yngre.

Anledningen är enkelt. Du kommer att blir rik. Du kommer att få ett enklare och bekvämare liv, att vara rik är billigt och enkelt. Däremot misslyckas de flesta att ta sig dit. Kommer du att lyckas?

Om du sparar 10.000kr i månaden till en avkastning om 9% per år har du 753.000kr efter 5 år, 1,9 miljoner efter 10 år och nästan 6,5 miljoner efter 20 år. Du behöver alltså bara slänga in dina pengar i en genomsnittlig indexfond så har du med stor sannolikhet flera miljoner på kontot om 10-15 år.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza

Spara 10000 i månaden i aktier & få full effekt

Ok, jag ska gå rakt på sak. Att bara spara på ett räntekonto kommer inte göra dig rik, eller jo kanske på 50 års sikt, men vill du nå miljonerna inom rimlig tid bör du investera i aktier eller fonder.

Räkna själv i sparkalkylatorn och se vilken enorm skillnad det blir!

Som du såg är det grymt stor skillnad mellan ett aktiesparande i jämförelse med ett bankkonto. Det beror helt enkelt på att den förväntade genomsnittliga avkastningen på börsen är runt 9% medan bankkontot bara ger någon ynka procent.

9 gånger bättre avkastning på börsen alltså, en no-brainer för oss som har tur att veta om det.

Enligt mig är börsen ett av mina största lifehack, det är svårt att hitta enklare pengar på annat håll. Visst det tar tid och tålamod, men det är helt passiva inkomster. Så fort pengamaskinen är i rullning så kommer det pengar utan arbete.

Öppna ett dedikerat konto för ditt månadssparande

Det första du ska göra när du börjar spara seriöst är att öppna ett dedikerat konto för det. Eftersom vi vill spara i aktier och fonder så ska vi ha ett isk med lägre skatt.

Du måste ha ett separat konto för ditt sparande om du ska lyckas, om du är seriös så separerar du ditt sparande. Det gör att pengarna kommer att växa månad för månad medan du lever ditt övriga liv som vanligt.

Spara 10.000kr av lönen varje månad och lev på det som blir över. Om du ska lyckas så klarar du av det, du justerar dina kostnader. Belöningen kommer sen, jag lovar att det är värt det!

Öppna ett ISK (investeringssparkonto) här

spara 10000kr i månaden

Spara först & köp sen – Vägen till rikedom

Nu ska jag avslöja hemligheten till hur du blir rik. Spara först och spendera sen, det är inte svårare än så. Det gäller på alla plan, om du vill sticka ut från mängden och få det inte alla andra får måste du klara av det här.

De flesta är så besatta av att imponera på andra och köpa alla de dyra saker som alla andra har så de kommer aldrig att bli rika. Om du vill spara ihop till miljonen, miljon nummer två och tre så måste du ha disciplin.

Men jag lovar dig, det är värt det. Du kommer aldrig ångra att du tog steget. Det ger möjligheter de flesta aldrig får uppleva.

Gör så här – Ett lifehack till miljonerna!

Det viktigaste är hur du tänker. Jag kommer att t ett exempel så att du ska förstå.

Säg att du vill köpa en bil för 500.000kr, du har inga pengar nu så du har två val. Antingen lånar du pengarna eller så sparar du ihop pengarna och köper bilen sen.

Om du lånar pengar till att köpa en bil för 500.000kr när du inte ens har några sparpengar är du körd. Du kommer troligtvis aldrig bli mångmiljonär med den inställningen.

Om du sparar ihop pengarna först och köper bilen sen så måste du jobba och spara pengar i minst 4 år, om du sparar 10.000kr i månaden vill säga. När du väl köper bilen så kommer ditt sparande raderas och du får börja om på ruta 1.

Det du ska göra är att strunta i bilen tills du har råd på riktigt. Spara och investera dina pengar, då ha du nästan 2 miljoner efter 10 år (om du sparat 10000 i månaden). Den som köpte bilen kommer med största sannolikhet ha noll kronor.

Spara 30-40% av lönen

Ok, det låter bra, men hur ska man lyckas spara så mycket kanske du undrar? Jag förstår frågan men svaret är enkelt. Om du har en genomsnittlig lön så kanske du får ut någonstans kring 25.000kr i månaden.

Det innebär att du måste spara 40% av din lön. Varje månad. Inga undantag.

Det kanske låter tufft, men heyy, vill du få det de flesta aldrig kommer att få måste du göra det de flesta inte gör. I det här exemplet innebär det att du har 15.000kr över att leva på varje månad vilket ändå är helt ok.

Om du vill ha mer pengar över får du helt enkelt höja din inkomst eller fixa ett extrajobb. Fördelen med det är att din totala ekonomi blir ännu bättre.

Hur ett månadssparande på 10000 utvecklas över tid

Här har jag gjort en tabell för att du ska förstå vilket lifehack börsen faktiskt är! Vill du utvecklas ekonomiskt så är det fonder och aktier som gäller.

Nicklas ”Investeraren” Andersson förklarar i sitt blogginlägg varför du måste investera på börsen!

Här nedanför har jag räknat på ett månadssparande på 10000kr och en avkastning på 9% på aktier fonder och 1% på bankkonto (30% skatt).

Antal årAktier/FonderBankkonto
1125.773kr120.455kr
5752.715kr610.764kr
101.910.860kr1.243.205
153.692.810kr1.898.095kr
206.434.561kr2.576.228kr
2510.653.085kr3.278.431kr
3017.143.806kr4.005.557kr
3527.130.586kr4.758.492kr
4042.496.485kr5.538.151kr
50102.515.495kr7.181.469kr

Jag hoppas verkligen du förstår nu vilket enormt lifehack börsen är! Kolla på siffrorna och se, man blir inte rik genom att spara, man blir rik genom att investera.

Missa inte Investerarens blogginlägg som jag länkade ovanför, han förklarar det bra.

Hur mycket sparar genomsnittssvensken?

Enligt en undersökning av Länsförsäkringar spara genomsnittssvensken alldeles för lite. Nästan hälften sparar mindre än 1000kr i månaden och endast 8% sparar mer än 5000kr i månaden.

När vi tittar på de siffrorna är det ganska lätt att förstå varför inte fler har miljoner på sina konton samtidigt är det lätt att förstå hur vi genom att ett bra månadssparande kan sticka ut ur mängden och få allt det där de flesta aldrig får.

Hur sparar genomsnittssvensken?

Nu kommer vi till nästa del som gör att inte fler blir rika. Bara 40% av männen och 23% av kvinnorna sparar i aktier enligt en undersökning från Nordea 2019. Det betyder att de flesta låter sina pengar ligga på ett bankkonto utan avkastning.

Oavsett om du sparar 1000 eller 10000 i månaden så blir det en enorm skillnad över tid.

Kolla på tabellen igen som jag gjort ovanför så förstår du hur mycket pengar de går miste om. Det finns en förklaring till att vissa blir väldigt rika i ung ålder.

Läs mer: Så här investerar miljonärerna under 30!

spara 10000 per månad

Hur mycket bör man ha sparat?

Så hur mycket bör man ha sparat? Den frågan är egentligen ganska ointressant eftersom gjort är gjort och det är framtiden som spelar roll.

Om du tidigare har varit dålig med ditt sparande betyder det inte att du är körd. Se det istället som en revansch, gör om – gör rätt och bygg upp din framtid från och med nu.

Din omgivning formar dig och ditt sparande

Svaret på hur mycket du bör ha sparat kommer att skilja beroende på vem du frågar. Om du växer upp bland människor som är bra på att spara och investera är sannolikheten stor att även du blir det. Om du däremot växer upp bland människor som inte sparar alls är risken att du själv inte kommer att göra det.

Själv lärde jag mig inte om sparande och investeringar när jag var ung utan först när jag lyckades läsa om det på nätet.

När jag väl förstod kraften bakom just investeringar började jag spara minst 10.000kr varje månad och det är jag glad för idag då mitt sparkapital vuxit rejält. Det har gett mig både en ekonomisk- frihet och trygghet som varit värd varenda sparad krona.

Läs mer: Så här mycket kapital behövs för att sluta jobba

Lämna en kommentar