Handla aktier utan courtage – Hur du köper gratis aktier

När du handlar aktier betalar du normalt en avgift, ett så kallat courtage. Det innebär att du betalar antingen en viss procent av köpbeloppet eller en fast avgift oavsett hur mycket aktier du handlar. Men du kan faktiskt handla aktier utan courtage, helt gratis alltså.

Om du öppnar ett nytt konto hos Avanza så får du handla aktier för upp till 50.000kr utan courtage eller tills ditt värde på aktiedepån uppnår 50.000kr. Du kan även handla gratis aktier hos Nordnet om du är ny kund de första 6 månaderna eller tills din aktiedepå når ett värde på 80.000kr.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza

Hur köper man aktier utan courtage?

Om du vill börja handla aktier helt gratis och slippa betala courtageavgift skulle jag i första hand rekommendera dig att öppna ett konto hos Avanza. Om du inte redan har ett konto hos dom så får du handla aktier gratis tills du har 50.000 kronor på kontot.

Öppna gratis konto hos Avanza här

Ett annat alternativ är att öppna ett konto hos Nordnet. Där handlar du också gratis aktier om du är ny kund fram tills du har ett värde på 80.000kr på kontot. Tänk på att Nordnet har en begränsning på 6 månader från att du öppnat kontot vilket Avanza inte har.

Hur gjorde jag i början?

När jag började spara fanns det tyvärr inget alternativ som gav gratis aktiehandel så jag fick tyvärr bita i det sura äpplet och betala. Däremot kunde jag spara i gratis aktiefonder, jag sparade och sparar fortfarande i t.ex. Avanza Zero.

Om jag hade börjat spara idag skulle jag ha öppnat ett konto hos både Avanza och Nordnet för att på så sätt kunna utnyttja deras gratiserbjudanden för aktiehandel. Jag själv gillar dock Avanza bättre och hade också börjat där eftersom det inte har någon tidsbegränsning.

När du når 50.000kr hos Avanza kan du alltid öppna ett konto hos Nordnet och då ha 6 månader på dig att utnyttja deras erbjudande om courtagefri handel.

Gratis fondavgifter

I år kom även avanza mer ett erbjudande där man inte bara bjuder på fritt courtage upp till 50.000kr, man betalar även tillbaka alla fondavgifter tills du nått ett sparkapital på 50.000kr. Du sparar alltså helt gratis hos Avanza nu och de har även ett gäng billiga och gratis egna fonder som du bara hittar hos Avanza.

Läs mer om erbjudandet: Avanza betalar tillbaka alla fondavgifter upp till 50.000kr

Vilken courtageklass ska jag ha för att slippa courtaget?

Du kommer automatiskt att placeras i rätt courtageklass, både hos Avanza och Nordnet.

Courtageklass hos Avanza för gratis aktiehandel

Om du aldrig tidigare haft ett konto hos Avanza placeras du i ”Avanza Start”. Där betalar du inget i courtage när du köper aktier och får tillbaka fondavgifterna du betalat fram tills du uppnår 50.000kr i kapital på kontot.

Courtageklass hos Nordnet för gratis aktiehandel

Om du är ny kund hos Nordnet placeras du i courtageklass ”Liten”. För att få gratis handel i aktier måste du göra ett aktivt val till ”Kom igång”. Med ”Kom igång” handlar du gratis upp till 80.000kr med en tidsbegränsning på 6 månader.

Ska jag välja Avanza eller nordnet för att handla aktier gratis?

Vad du väljer är upp till dig, både Avanza och Nordnet är gratis så du har inget att förlora på att testa båda.

Själv skulle jag dock börjat med Avanza och så fort jag uppnått 50.000kr utnyttjat Nordnets erbjudande och testat dom. Det beror på två enkla anledningar:

 • Enligt mig har Avanza en mycket enklare och snyggare plattform som passar bättre om du är ny på börsen
 • Avanza har mycket fler guider & tips i inloggat läge
 • Det är svårare att göra fel med Avanza och du placeras automatiskt i rätt courtageklass som ger gratis courtage (Avanza Start)

Handel där gratis courtage inte gäller

Det finns några undantag och villkor som gäller hos både Avanza och Nordnet, situationer där du inte handlar gratis alltså. De kan vara bra att känna till och det är bland annat handel på:

 • First North
 • Spotlight Stock Market
 • NGM och Nordic MTF
 • Inofficiella listan
 • Börshandlade fonder
 • Räntebevis
 • certifikat
 • Warranter
 • Optioner och terminer
 • Obligationer

Handel där gratis courtage gäller

Ok, jag vet att det ovanför låter grymt komplicerat och egentligen inget du lär ha koll på- eller vilja investera i om du är ny. Det viktigaste är egentligen att veta att du handlar gratis på nedanstående listar hos Avanza.

Det är där de stora och kända aktierna finns och där jag själv handlar alla mina aktier. Här har du dom:

 • Stockholmsbörsen Small Cap
 • Stockholmsbörsen Mid Cap
 • Stockholmsbörsen Large Cap

Utöver det får du som sagt tillbaka alla fondavgifter hos Avanza på investerat kapital upp till 50.000kr.

Undvik att förlora pengar på courtage

Ok, nu vet du var du kan köpa aktier utan att betala courtage. Jag tänkte bara gå igenom lite saker så att du slipper göra vanliga courtagemissar som många gör i början.

 1. Börja med att öppna ett konto hos Avanza (Avanza Start) eller Nordnet (Välj Kom igång)
 2. Handla bara aktier på Stockholmsbörsen
 3. Är du osäker, kolla courtagekostnaden som står i din aktieorder, om du har Avanza Start eller Nordnets Kom igång så ska det stå 0kr (noll kronor) courtageavgift

Så, det är de tre viktigaste sakerna att ha koll på för att köpa gratis i början av din aktiekarriär. Jag tycker det är grymt bra att få möjligheten att handla gratis och önskar att jag själv hade haft den.

Det sparar trots allt en hel del pengar, i normala fall brukar det kostar runt 0,25% courtageavgift. Det blir stora pengar med tiden, räkna själv i en sparkalkylator och se vad det blir!

Vanliga frågor om gratis courtage

Har Avanza gratis courtage?

Ja. Om du är ny kund har du gratis courtage tills ditt kapital uppgår till 50.000kr

Har Nordnet gratis courtage?

Ja, Nordnet har gratis courtage om du är ny kund och tills kapitalet når 80.000kr. De har dock en tidsbegränsning som gäller 6 månader från det datumet du öppnade ditt konto.

Gäller gratis courtage på alla listor?

Nej. De banker som har gratis courtage, t.ex. Avanza och Nordnet har det bara på Stockholmsbörsen (Stockholmsbörsen Small-, Mid- och Large Cap).

Lämna en kommentar