Motivation att spara pengar – Gör sparandet roligare!

Har du svårt att hitta motivationen att spara pengar? Jag vet själv att det kan kännas tufft, speciellt i början. Effekten av sparandet blir större ju längre tid som går och det är lätt att ge upp innan man kommit upp i några större summor.

Men ge inte upp, det är värt det även om det känns tufft nu. Om du lyckas spara ihop ett betydande kapital kommer det att gynna dig i resten av ditt liv! Jag ska ge lite tips och förklara i det här inlägget hur du lyckas hålla sparmotivationen uppe…

För att hålla motivationen att spara uppe är det viktigt att du vet varför du sparar och har tydliga mål- och delmål. Det är även viktigt att du ser en effekt av ditt sparande, dina sparade pengar måste ge dig fördelar eller ta dig framåt mot dina större mål för att du inte ska tröttna. Jag tror också det är viktigt att vi sparar en betydande summa, när vi lyckas spara ihop en månadslön, en årslön eller ännu mer börjar det bli roligt på riktigt!

Innehåller reklam genom annonslänkar till Avanza

Börja redan idag så blir det roligare

Ok, vi börjar med att gå igenom varför du ska börja spara just idag. Jag sköt själv upp sparandet när jag var yngre tills jag en dag förstod vad det handlade om. Det handlar inte om att bygga upp en klump med pengar på kontot, det handlar om att få ett enklare och friare liv, resten av livet!

Missa inte blogginlägget av #tjejersomsparar om hur du hittar motivation till att spara!

Kanske har du hört talas om ränta-på-ränta effekten eller snöbollseffekten som den också kallas? Enkelt förklarat betyder det att om du sparar och investerar en hundralapp idag så kommer du nästa år inte bara få avkastning på den hundralapp du investerat, utan även på avkastningen du fått från hundralappen.

Du kan ju bara tänka dig hur mycket det blir med tiden!

Mer pengar om du börjar tidigt

Många förstår nog att det är bra att börja spara tidigt, men jag tror inte alla förstår vilken enorm fördel det är. Ju tidigare du får ihop ett större kapital i livet, ju längre tid kommer det kapitalet att generera avkastning till dig, och avkastning på avkastningen du får.

För att visa skillnaden tar jag ett exempel med två personer här nedanför, Lina och Johan. Båda sparar 3000kr i månaden och får en avkastning på 9% per år.

Lina

  • Börjar spara när hon är 20 år gammal och slutar hon är 30 år gammal. Hon låter därefter bara pengarna ligga investerade. (sparar totalt i 10 år)
  • Har på sin 50-års dag ett kapital på 3.212.773kr

Johan

  • Börjar spara när han är 30 år gammal och sparar varje månad fram till sin 50-års dag (sparar totalt i 20 år)
  • Har på sin 50-års dag ett kapital på 1.930.368kr

Som du ser så har Lina över i miljon mer i kapital än Johan trots att hon bara haft ett månadssparande under hälften så lång tid. Anledningen till det är för att hon började spara tidigt.

Oavsett när i livet du börjar spara så är det alltid bättre att börja spara idag än att skjuta på det till framtiden. Se det som e motivationshöjare att du faktiskt insett det redan nu och har ett försprång mot om du insett det om ett år.

motivation spara pengar

Ha ett syfte med ditt sparande – Passiv inkomst

Du måste förstå varför du sparar. För min del var det just det jag gått igenom ovanför. När jag på riktigt fick upp motivationen var i samma ögonblick jag insåg att om jag sparar och investerar pengar så kommer jag tillslut att ”få pengar när jag sover”.

Jag visste att jag långsiktigt ville bygga upp en pengamaskin som helt passivt kunde genera pengar och jag visste att det var möjligt. Idag är jag otroligt glad att jag insåg det här och kan se skillnaden det gjort i mitt liv. Det har tagit tid, men har absolut varit värt det.

Dröm stort

En viktig del för att inte tröttna är att ha stora mål och drömmar. Själv skulle jag aldrig klara av att hålla igång ett långsiktigt sparande om jag bara sparade för sparandets skull. För mig har det varit viktigt med stora mål, mitt egna stora mål har varit att jag ska kunna leva på mitt kapital.

Jag är på god väg att ha så mycket pengar jag behöver för att sluta jobba och mycket är tack vare mitt långsiktiga sparande och att jag har investerat pengarna. Vilken är din stora dröm?

Ha konkreta mål

Även om du sparar så lite som en hundralapp i månaden är det viktigt att du har mål, utan mål kommer du inte att lyckas. Kanske kan det vara en semesterkassa? Kanske är det ett större mål, att spara ihop en miljon kronor?

Du kanske har andra mål? Ekonomisk trygghet är en annan positiv effekt av ett lyckat sparande. Oavsett vad du vill uppnå, se till att du vet vad du vill, då kommer det att bli mycket roligare att spara.

Delmål

Om det är ett större mål som kommer att ta längre tid att spara ihop till så är det bra med delmål. Om du t.ex. har bestämt dig för att spara ihop till en miljon kronor kommer det att ta lång tid. För att inte tröttna sätter du mindre mål längs vägen.

Rimliga delmål på vägen mot miljonen skulle kunna vara ett vid 100.000kr, ett vid 250.000kr, ett vid 500.000kr och ett vid 750.000kr. Det är viktigt att du belönar dig själv när du når dina delmål och ser till att belöningen är något som tar dig närmre din dröm.

Om du t.ex. drömmer om att resa mer kanske du kan ta en vecka extra semester, du har ju då faktiskt tagit dig närmare din stora dröm.

sparmotivation

Ha en tillräckligt tuff budget

Kanske låter det trist men någon form av budget är bra när du börjar spara. Det behöver absolut inte vara något avancerat, börja med att lista alla dina fasta kostnader och se hur mycket som blir över som du kan spara.

Om du inte har något över efter att du har betalt dina fasta kostnader behöver du antingen kapa kostnader genom att säga upp abonnemang etc. eller fixa en extrainkomst.

Ett tips är att varken spara för lite eller för mycket varje månad. Om du sätter upp en för tuff budget är risken att du inte kan hålla den och lägger ner ditt sparande ganska snabbt. Om du sätter upp en för enkel budget och sparar väldigt lite kommer du troligtvis inte att se tillräckligt snabba resultat och tröttna av den anledningen.

En bra budget ska vara tuff men inte innebära att du inte har råd att göra saker. De ska ge dig tillräckligt snabba resultat för att motivera dig att fortsätta.

Spara pengar i vardagen

Det går att ge massor av spartips på hur du sparar pengar i ditt vardagliga liv men jag kommer att skippa det och istället ge ett tips på hur du kan tänka. Genom rätt mindset kommer resten lösa sig av sig själv.

Jag tror att det är bättre att hitta ett mindset där sparandet går på automatik istället för att tvinga sig till att sätta under pengar månad efter månad.

Se kostnader som tid

Mitt bästa sätt att lyckas avvara pengar till sparkontot utan att det känns jobbigt är att jag ser pengarnas värde i tid. Om jag tjänar 1000kr på att arbeta en dag så innebär det att jag ”bränner” en hel dag i tid om jag köper en tröja för 1000kr.

Är den där tröjan värd en dag av ditt liv? En dag du kunde spenderat med din familj på landet eller med dina kompisar vid stranden. Om du ser allt du köper i tid kommer du troligtvis att omvärdera många av köpen du gör.

Eftersom pengarna (historiskt) fördubblats var åttonde år om de är investerade på börsen innebär det på sikt att en tröja du köper för 1000kr idag kunde ha varit 16.000kr på bankkontot om 30 år. En mobil för 10.000kr kunde varit 160.000kr på kontot etc.

Utnyttja den positiva dominoeffekten av ett sparande

När du väl styr upp din ekonomi och kommer igång med ett regelbundet sparande kommer du att se massa positiva bieffekter av det. Du kommer att ha bra med pengar på kontot vilket gör att du alltid kan betala räkningar i tid för att nämna en sak.

Du kommer ha möjlighet att köpa saker när de är billiga och du kommer ha lättare att få bra villkor hos banken vid bolån. Det finns ett uttryck som lyder ”Det är billigt att vara rik” och det stämmer faktiskt. Ju mer pengar du har, ju billigare kommer ditt liv att bli och ju mer kommer du att få gratis.

Hur sparar man pengar som ungdom?

Jag har nämnt att det är viktigt att komma igång tidigt med sparandet. Det kommer också göra att du känner att du fått en bra start. Oavsett hur gammal du är idag så är det bästa du kan göra att börja idag och inte vänta.

Om du är under 18 år gammal kan du inte öppna ett aktiekonto själv men du kan öppna ett aktiekonto för minderårig med hjälp av dina föräldrar. Tyvärr är det inte alltid människor runt omkring oss pushar eller inspirerar oss till att spara och om du känner att det är så rekommenderar jag att du helt enkelt tar tag i det själv.

Det positiva med att spara och investera är att det är enkelt, inte kräver massa träning och resultaten fortsätter att komma så länge man låter sina pengar ligga investerade ostört.

Läs mer: Vilken sparkvot för ekonomiskt oberoende?

Lämna en kommentar