Vad är ett investmentbolag? – Enkel guide & förklaring

Investmentbolag rekommenderas ofta som en bra investering, speciellt för nybörjare eftersom det ger en bra riskspridning och har gett en bra avkastning historiskt. Dessutom är det ett enkelt sätt att investera på genom att köpa några investmentbolag istället för ett 20-tal olika aktier.

Ett investmentbolag är ett bolag som investerar i andra företag eller aktier. Det finns både passiva- investmentbolag som investerar i större företag som delägare, men även aktiva investmentbolag som har helägda bolag och går in som en aktiv ägare i styrelsen etc. Bland de stora investmentbolagen i Sverige hittar vi bland annat Investor, Industrivärden och Latour.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Avanza

Varför ska man investera i investmentbolag?

Genom att investera i ett investmentbolag slipper du själv läsa på om de bolag och aktier du investerar i, istället gör investmentbolagens förvaltare det. Om vi kollar historiken på några av investmentbolagen så ser vi att de har gjort det ganska bra och de flesta investmentbolagen har slagit indexfondernas avkastning historiskt.

Kolla in Investerarens blogginlägg där han går igenom de bästa investmentbolagen och deras avkastning

Det kan alltså vara ett ganska smart val att sprida ut dina pengar över några investeringsbolag som ett alternativ till att köpa fonder eller enskilda aktier. Här nedanför har du en bra videoförklaring på vad ett investmentbolag är.

Hur tjänar investmentbolag pengar?

Det finns egentligen två sätt för investmentbolagen att tjäna pengar, det är antingen genom att ta emot aktieutdelningar från de aktier- och företag de investerar i eller genom avkastning från sina investeringar (sälja aktier eller företag/delar av företag). Ofta på båda sätten.

Passivt ägande

Vissa investmentbolag är mer defensiva och investerar främst i stora börsnoterade bolag, t.ex. Industrivärden. De fokuserar på att vara en passiv ägare och tjäna pengar på aktieutdelningar och långsiktigt ägande vilket ska skapa värdeökning på deras aktier.

Aktivt ägande

Andra investmentbolag som t.ex. Latour har fler onoterade eller helägda bolag i sin portfölj där de aktivt går in och styr bolaget för att skapa maximal tillväxt. De förlitar sig på att en stor del av avkastningen kommer från tillväxt i bolagen de äger.

Vilka investmentbolag tjänar mest pengar

Det är omöjligt att säga hur det kommer att se ut framöver men generellt sätt brukar risk belönas och historiskt har det lönat sig att satsa på mindre onoterade aktier. Därför har investmentbolagen med den strategin presterat en bättre totalavkastning historiskt.

Bland de bästa investmentbolagen hittar vi t.ex. Creades, Bure, och Svolder, som alla satsar på bland annat mindre- eller medelstora bolag.

Däremot kan stora börsnoterade aktier ses som mer stabila och ”säkra” över tid vilket gjort att t.ex. Industrivärden är en populär aktie trots sina ganska ”tråkiga” innehav. Värt att nämnas är att genomsnittet på investmentbolagens avkastning har varit riktigt bra om vi tittar på historiken.

Skillnad på ett investmentbolag och en fond

Den absolut största skillnaden på ett investmentbolag och en fond är att en fond måste innehålla minst 16 olika aktier. Det gör att en fond alltid kommer att ha en ganska bra spridning mellan olika innehav, vilket inte behöver vara fallet i ett investmentbolag.

Det är alltså antalet innehav som är den stora skillnaden, i övrigt betalar du samma skatt som fonder så länge du har de i ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring. Om du har investmentbolagen på ett vanligt aktiekonto så kommer du att få betala skatt på utdelningar vilket du inte behöver i en fond.

Fonder som innehåller investmentbolag

En bra kompromiss om du inte kan bestämma dig för vad du vill investera i är att köpa en fond som satsar på investmentbolag. En av de populäraste fonderna i Sverige heter Spiltan Aktiefond Investmentbolag och gör just det, inte förvånande har den haft en bra avkastning.

Förvaltningsavgift investmentbolag

Precis som i fonder betalar du en årlig förvaltningsavgift i investmentbolag, det är en procentuell del av det kapital du investerat. Den brukar ligga mellan 0,1-1%, billigast förvaltningsavgift har Latour (0,1%) och dyrast är Svolder som har en förvaltningsavgift på 1%.

Utöver förvaltningsavgiften betalar du courtage på köp och sälj du gör som på vilken aktie som helst. Generellt sett brukar avgiften bli lägre än i fonder om du äger ett investmentbolag under lång tid.

Vad kostar det att köpa investmentbolag?

Investmentbolag handlas som alla andra aktier, det betyder att du betalar ett courtage när du köper- och säljer aktien. Det är som en liten engångsavgift för att köpa- sälja aktien.

Vad är bäst av investmentbolag eller fonder?

Historiskt sett har investmentbolagen i genomsnitt gett en bättre avkastning än t.ex. indexfonder, men det är alltså ett genomsnitt och betyder inte att just det investmentbolaget du väljer kommer att prestera bättre eller sämre än fonder.

Just därför kan det vara bra att du alltid sprider din risk mellan flera investmentbolag. Det förbättrar helt klart förutsättningarna och minskar risken.

Läs mer: Ska man köpa aktier eller fonder?

Skillnad på vanliga aktier och ett investmentbolag

Det som främst skiljer investmentbolag från vanliga enskilda stamaktier är att investmentbolag är företag som investerar i företag. I ditt fall kommer det att vara aktier som investerar i aktier.

Exempel: Atlas Copco, Astra Zeneca, SEB och Electrolux är enskilda aktier. Investor som är ett investmentbolag är en aktie som investerar i dessa enskilda aktier och många fler.

Köpa aktierna som investmentbolaget äger direkt istället?

Många funderar på om det inte är bättre att köpa de aktier som ingår i Investmentbolagen och på så sätt slippa avgiften? Det skulle kunna fungera bra när det gäller t.ex. Industrivärden som har väldigt få innehav och där de är börsnoterade.

När det gäller Svolder, Creades eller Latour blir det däremot svårare eftersom de har en helägda och onoterade innehav som du inte har möjlighet att köpa. Sen måste du även väga in jobbet det innebär att balansera portföljen och de extra courtagekostnaderna.

Skillnad på Investmentbolag och Private Equity

Skillnaden mellan investmentbolag och Private Equity bolag är att Private Equity (privatkapitalbolag) är riskkapitalbolag som bara investerar i onoterade företag utanför börsen eller köper ut företag helt från börsen.

Investmentbolag har en del av sitt kapital i börsnoterade bolag som går at köpa på börsen men kan även ha en viss del av sitt kapital i onoterade eller helägda innehav.

Sveriges största investmentbolag

Storleken på investmentbolagen mäts i deras börsvärde, alltså vad deras totala antal aktier värderas till tillsammans. Det ändrar ju lite från dag till dag hur värderingen ser ut men Investor, Latour, Kinnevik och Industrivärden har länge varit de största på Stockholmsbörsen.

AktieBörsvärde (miljarder)
Investor B415
Latour B133
Kinnevik B103
Industrivärden C103

Populäraste investmentbolagen i Sverige

Här nedanför kan du se de topp 5 listan över de mest ägda investmentbolagen hos Avanzas kunder. Listan uppdateras helatiden så för att se de senaste uppgifterna bör du kolla senaste uppdateringen hos Avanza.

AktieAntal ägare
Investor B142 016
Latour B63 522
Industrivärden C45 646
Svolder B30 555
Bure Equity30 518

Hållbara investmentbolag

Om du vill investera hållbart och miljövänligt finns det ganska bra alternativ bland investeringsbolagen. I topp hittar vi Investor, Ratos, Kinnevik, Industrivärden och Latour. Du kan börja att titta på dom och se om det är något för dig.

Vad är substansvärde?

Substansvärdet är vad aktiens värde är i förhållande till aktiekursen. Ett investmentbolags substansvärde grundar sig på alla de aktier och företag de äger. Det innebär att om du köper en aktie i ett investmentbolag så kommer du antingen att betala en substansrabatt eller en substanspremie.

Substansrabatt

Om du köper en aktie till substansrabatt betalar du mindre än värdet som ingår i den aktie du köper. Om du handlar till en substansrabatt om 20% skulle man kunna säga att du betalar 80kr för varje hundralapp du får, en ganska bra deal alltså.

Substanspremie

I motsats till substansrabatt har vi substanspremie. Precis som det låter är substanspremien raka motsatsen mot substansrabatt så om substanspremien är på 20% betalar du istället 120kr för varje hundralapp, inte lika bra deal.

Varför handlas investmentbolag till substansrabatt- och premie?

Spontant kan det ju låta helkorkat att köpa investmentbolag till premie efter att vi sett exemplet ovanför men det finns några anledningar till det.

Vissa investmentbolag handlas till substanspremie antingen för att de har en bra historik att skapa överavkastning. Man tror alltså att det är värt att betala lite extra för förvaltarnas förmåga att skapa överavkastning som trots det högre priset kommer att betala sig på sikt.

En annan anledning är att många investmentbolag innehåller onoterade innehav som är undervärderade eftersom de inte går att köpa på den öppna marknaden. I det fallet stämmer alltså inte substansvärdet och kan till och med vara missvisande.

Detta påverkar alltså om investmentbolag handlas till rabatt eller premie.

Investmentbolag Index

Investmentbolagens index är ett index som visar ett genomsnitt av investmentbolagens avkastning, du kan hitta indexet på IbIndex. Historiskt har Investmentbolagen haft en väldigt bra avkastning och slagit flera andra index, t.ex. OMXS30 med hästlängder.

Sammanställning av investmentbolag

  • Bra alternativ till fonder
  • Har haft bra avkastning historiskt
  • Du får en bra riskspridning
  • Finns investmentbolag som investerar i börsnoterade- eller onoterade aktier eller både och
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en fond som investerar i investmentbolag

Lämna en kommentar