Vad är courtage? – En avgift för köp- & sälj av aktier

När du handlar aktier kommer du att stöta på ordet courtage. Känn dig inte dum om du varken vet vad det är eller vad det betyder, vi har alla varit där. För att du lättare ska förstå vad det är och vad du ska tänka på när det gäller courtaget kring aktier har jag skrivit det här inlägget.

Courtage betyder enkelt översatt ”kommission”, ”avgift” eller ”provision”. När du köper och säljer aktier betalar du en avgift för själva köpet av aktien, detta kallas courtage, detsamma gäller när du säljer aktier. Courtaget kan både vara fast och rörligt beroende på vilken courtagenivå du har valt. Det finns även vissa banker som erbjuder gratis courtage.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza

Courtage är en avgift för köp- och sälj av aktier

Courtage betyder alltså enkelt översatt avgift, en avgift för att handla med aktier. Det innebär i praktiken att varje gång du köper- eller säljer en aktie så betalar du en avgift. Vad avgiften är beror bland annat på vilken courtagenivå eller courtageklass du ligger på hos din bank och hur stort belopp du handlar med.

Kolla in guiden som lär dig allt om courtage och avgifter för att handla aktier!

Normalt sett finns det två olika modeller av courtage. Antingen har du ett rörligt courtage som påverkas av hur mycket pengar du handlar för, eller så har du ett fast courtage som är samma summa oavsett hur mycket du handlar för. Oftast krävs det att du handlar för större belopp för att ett fast courtage ska löna sig.

Rörligt courtage

Rörligt courtage baseras på en procentuell avgift/kommission av det beloppet du handlar för. Normalt kan det börja på 0,25% av köp- eller säljsumman. Det innebär att om du handlar för 1000kr så kommer du att få betala 2,5kr i courtage (vilket kommer att avrundas uppåt till 3kr).

Minimicourtage

Även om du har ett rörligt courtage brukar det finnas ett minimicourtage. Om du har t.ex. Avanza Mini så betalar du minst 1kr eller 0,25%. Det innebär att om du köper- eller säljer en aktie för 100kr så kommer du att betala 1kr i avgift och inte 0,25kr eftersom minimicourtaget är 1kr.

Avanza och Nordnet har låga miniminivåer och därmed låga avgifter. Om du handlar hos andra banker är det viktigt att kolla så inte minimicourtaget är för högt. Jag vet att jag gjorde det misstaget med min storbank när jag köpte min första aktie, då betalade jag hela 99kr för att köpa en aktie som kostade 400kr, det blev en dyr läxa.

Fast courtage

Fast courtage lönar sig oftast om du handlar med större summor, ofta 15-20.000kr eller mer per köp/sälj. Du kan ofta välja vilken courtagenivå du vill ligga på och om du gör väldigt stora köp kan det löna sig med fast courtage.

Gratis courtage

Om du har möjlighet så ska du definitivt utnyttja chansen att handla aktier utan courtage, det bästa är att om du är ny på aktier så kommer du ha möjlighet att få gratis courtage. Både Avanza och Nordnet är två banker som erbjuder gratis courtage till nya kunder vilket är en perfekt möjlighet att spara in pengar på aktiehandeln.

I praktiken innebär det att du får köpa svenska aktier gratis utan avgift tills du har uppnått ett visst belopp på ditt konto. Beloppet ligger på 50-80.000kr beroende på vilken av bankerna du väljer att köpa aktier hos. Eftersom det är gratis hos båda att öppna konto kan du självklart ha ett konto hos båda två.

Avanza

Avanza erbjuder gratis aktiehandel för nya kunder som öppnar ett konto hos dom. Det är gratis att handla på Stockholmsbörsen och fram tills det totala kapitalet uppgår till 50.000kr.

Nordnet

Hos Nordnet handlar du gratis på Stockholmsbörsen som ny kund tills ditt totala kapital når 80.000kr eller tills du haft kontot i 6 månader.

Olika courtage på olika marknadsplatser

Förutom att courtaget kommer att påverkas av din courtageklass och summan du handlar för så kommer det även att spela roll vilken marknadsplats-/lista du handlar på. Det är alltså marknaden aktien finns på som avgör avgiften, inte själva aktien.

Det innebär att det inte spelar någon roll om det är ett fastighetsbolag, ett läkemedelsbolag eller investmentbolag så länge de är noterade på samma lista/marknadsplats.

Skillnaderna i priser

Om du handlar på Stockholmsbörsen kan du handla från 1kr på bland annat Avanza och Nordnet men om du handlar på t.ex. NGN eller Spotlight betalar du ett minimicourtage på 19kr. På den inofficiella listan betalar du hela 119kr i minimicourtage.

Det här är en anledning till att läsa på innan du börjar investera i aktier och kanske börja med indexfonder om du är helt ny och velar just mellan aktier eller fonder.

Handla med lägre courtage

När du handlar aktier kan det vara bra att ha koll på courtagenivåerna för att spara pengar. Det kan verka krångligt men är faktiskt ganska enkelt bara du lär dig det rätt från början.

För det första skulle jag säga att om du gör köp för mindre än 15.600kr åt gången så skulle jag välja den lägsta courtageklassen hos t.ex. Avanza och Nordnet. Om du är helt ny kommer du automatiskt att placeras i deras courtageklass ”start” som är helt gratis.

Optimera dina aktieköp

Om du ytterligare vill optimera dina köp kan du t.ex. hos Avanza se till att handla för max 597 kr per köp. Då betalar du fortfarande 1kr i courtage eftersom det avrundas nedåt. I praktiken betalar du alltså 0,17% courtage och inte 0,25%.

Det här är lite överkurs och egentligen inget du behöver ha koll på men vill du spara lite extrapengar så vet du i alla fall hur man gör nu. Brytpunkten går vid köp på 597kr där du betalar 1kr i courtage, vid köp på 598kr betalar du 2kr i courtage.

Köp för 400kr eller mer per köp

En tumregel du kan utgå från om du inte ligger i courtageklass start som ger gratis aktiehandel är att alltid handla för minst 400kr per köp. Då kommer du att få en låg förvaltningskostnad på dina aktier.

Här nedanför kan du se hur mycket du betalar hos Avanza om du har Avanza mini vilket är deras lägsta courtagenivå efter start som är gratis. Du kan använda siffrorna nedanför för att räkna ut vad det kostar att handla hos Avanza beroende på totalbeloppet.

 • 597kr = 1kr
 • 598kr = 2kr
 • 997kr =2kr
 • 998kr = 3kr
 • 1397kr = 4kr
 • 1398kr = 5kr
räkna ut courtage

Olika courtageklasser

När du öppnar ett aktiekonto hos din bank så kommer du att bli placerad i en courtageklass. Jag gillar Avanza och Nordnet bland annat eftersom du som nybörjare blir placerad i en klass med gratis courtage. Så fort du har ett kapital på maxgränsen för fortsatt gratis aktiehandel kommer du automatiskt att placeras i ”mini” som är den billigaste klassen.

Det är viktigt att du har koll på vilken courtageklass du hamnar i och vad det kostar om du har en annan bank. Om du inte vet det så bör du kolla upp det innan du köper aktier eller fråga din bank.

Det du ska fråga då är vad ditt minimicourtage är (= vad det som minst kostar vid varje köp/sälj) och vad ditt rörliga courtage ligger på i procent (= vad det kostar i avgift, procent av dina köp/sälj).

Här nedanför kan du se Avanzas courtageklasser, läs mer om Avanzas courtageklasser och priser här.

Courtage på utdelningar?

Du betalar ingen courtageavgift på utdelningar från dina aktier eftersom det inte är ett köp- eller sälj. Däremot betalar du skatt på utdelningarna du får från aktierna. Skulle det vara så att du köper nya aktier för utdelningarna du får så betalar du såklart courtage på de nya köpen du gör.

Är det courtage på fonder?

Det är inget courtage när du köper fonder, där betalar du istället en årlig avgift, du betalar även skatt på vinster från fonder. Fonder kan vara ett bra alternativ för att få möjlighet till samma avkastning som aktier men slippa risken för courtagemissar.

Courtage på utländska aktier

Om du handlar utländska aktier så brukar minimicourtaget ofta bli högre och det beror främst på att man ofta utgår från valutan som aktien handlas i. När det gäller svenska aktier så har t.ex. Avanza 1kr som minimicourtage medan det är 1 dollar i amerikanska aktier.

Det här gör att du bör handla för minst 3-4000kr i amerikanska aktier för att optimera courtageavgiften så att den inte blir för hög i förhållande till inköpspriset. Om du skulle handla aktier i USA för 400kr och betala 1 dollar (ca: 10kr) i courtage så skulle du få en courtagekostnad på 2,5%, det är 10 gånger högre än för svenska aktier.

Courtage på ISK, KF och Aktie-fondkonto?

Oavsett vilket konto du har dina aktier på så kommer du att betala samma avgift för köp och sälj. Kontot spelar alltså ingen roll för din courtagekostnad men den kan däremot ha betydelse för skatten du betalar. Läs mer om det i länken ovanför.

Sammanfattning av courtage

 • Courtaget är avgiften du betalar för att köpa- och sälja aktier
 • Utnyttja gratis courtage om du är nybörjare
 • Tänk på att ligga i rätt courtageklass så att du inte betalar för mycket
 • Det är bara courtageavgift på aktier vid köp- och sälj
 • Fonder har inget avgift vid köp- och sälj, utan istället en årlig avgift

Läs mer: Vad är snöbollseffekten?

Lämna en kommentar