Återinvestera utdelningen & få högre avkastning

Att återinvestera utdelningen jag får från mina aktier är en självklarhet och i det här inlägget ska jag förklara varför jag gör det det. Många inser inte hur stor del aktieutdelningen är av totalavkastningen och om du skulle strunta i att återinvestera den år efter år skulle du gå miste om en stor del av din avkastning.

Genom att återinvestera utdelningen i samma bolag eller i andra aktier får du ännu mer utdelning genom de nya aktierna du köper. På så sätt får du en ränta-på-ränta effekt. I fonder återinvesteras utdelningen automatiskt så där riskerar du inte att gå miste om den extra snöbollseffekt som uppstår.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för avanza

Återinvestera utdelningen – Kalkylator som du kan räkna i

För att på bästa sätt förstå hur stor skillnad det blir genom att återinvestera dina utdelningar rekommenderar jag att du räknar på det själv i en sparkalkylator. Säg att du får 4% i utdelning från en aktie, om du räknar med en totalavkastning på 8% per år så innebär det att utdelningen står för 50% av din avkastning, varje år.

Räkna själv i Avanzas sparkalkylator!

Det är ganska lätt att förstå att det är viktigt att köpa nya aktier för utdelningarna och inte frestas av att bränna den på prylar, godis eller annat som inte kommer ge dig ett fett bankkonto. För att visa skillnaden har jag räknat på lite olika exempel där du har investerat 100.000kr, totalavkastningen är 8% och utdelningen 4%.

Antal årÅterinvesterar utdelningenÅterinvesterar inte utdelningenSkillnad
5121 665kr146 933kr25 268kr
10148 024kr215 892kr67 868kr
20219 112kr466 096kr246 984kr

Efter 20 år har du nästan en kvarts miljon mer om du återinvesterar all utdelning du får! Du investerar alltså 200.000kr och har 466.096kr efter 20år istället för 219.112kr om du inte hade återinvesterat dina utdelningar.

Återinvestera utdelningen automatiskt

I Sverige finns det faktiskt inget sätt att helt automatiskt återinvestera utdelningen idag. I USA finns det dock något som heter DRIP (DividendReInvestmentPlan) som enkelt förklarat innebär att du förbinder dig till att utdelningarna du får automatiskt återinvesteras i samma aktie.

Fördelarna med det här är bland annat att du kan återinvestera i andelar, du behöver alltså inte ha tillräckligt för att köpa en hel aktie. En annan fördel är att du slipper courtagekostnaden vid köp av nya aktier.

Återinvestera utdelningen automatiskt hos Avanza

Även om det som sagt inte finns något sätt att återinvestera utdelningen helt automatiskt så har Avanza en knapp som du kan trycka på när du mottar utdelningar. Utdelningen kommer då att investeras i nya aktier i samma bolag den kom ifrån.

Du måste dock ha tillräckligt stor utdelning för att den ska räcka till att köpa hela aktier, får du en utdelning på 500kr och aktien kostar 150kr så kommer du alltså att kunna återinvestera i 3 nya aktier (450kr).

I fonder återinvesteras utdelningen automatiskt

En stor fördel med aktiefonder är att all utdelning återinvesteras helt automatiskt inom fonden. Det betyder att du hela tiden indirekt kommer att få fler och fler aktier och på så sätt maximera snöbollseffekten för bästa möjligheter till hög avkastning på sikt.

Återinvestera utdelningen i samma bolag

En vanlig fundering när man får sina första utdelningar är om man ska köpa nya aktier i samma bolag som utdelningen kom ifrån eller investera i helt nya aktier? Hur du väljer att göra spelar ingen roll, men det kan vara bra att ha en plan för hur du ska göra så att besluten blir lättare.

Risken är annars att pengarna bara ligger på kontot och om alla dina framtida utdelningar går samma öde så kommer du tillslut ha ganska mycket pengar som genererat noll i avkastning som istället kunde växt under flera års tid.

Om du vet med dig att du inte vill- eller kan lägga så mycket tid på ditt aktiesparande kan det i många fall vara lättare med fonder just eftersom alla utdelningar återinvesteras helt av sig själv.

återinvestera utdelning

Kan man återinvestera vinst i aktier?

Nej, du kan inte återinvestera vinst i aktier eftersom du då måste realisera vinsten innan du kan köpa nya aktier. En vinst uppstår om du köper en aktie och kursen (aktiepriset) stiger och du säljer dyrare än vad du köpt för.

Att sälja en aktie bara för att köpa tillbaka den blir helt meningslöst och då är det bättre att behålla aktien, du kommer ända inte få fler aktier än vad du redan har. Risken är att du t.o.m. får färre aktier för dina pengar eftersom du betalar en avgift både när du köper- och säljer aktier.

Fonder med utdelning

Även om vanliga fonder inte betalar ut någon utdelning utan investerar i fler aktier inom fonden så finns det börshandlade fonder (ETF:r) som delar ut pengar. En populär sådan fond är t.ex. Xact Högutdelande Norden vars innehåll är högutdelande aktier.

Om du köper börshandlade fonder kommer du alltså att få eventuell utdelning utbetald precis som med vanliga aktier och måste då sköta återinvesteringen i nya aktier själv.

Ska man välja fonder eller aktier?

Nu när vi har gått igenom det du behöver veta om att återinvestera utdelningen kan man ju ställa sig frågan: Ska man investera i fonder eller aktier? Svaret på den frågan är det bara du själv som vet, men det finns några riktlinjer du kan gå efter som gör valet lättare.

Välj fonder om:

 • Du vill lägga minimal tid på ditt sparande
 • Är helt ny på investeringar
 • Har ett väldigt litet kapital att börja med

Välj aktier om:

 • Du vill få utdelningar
 • Vill välja själv hur utdelningarna återinvesteras
 • Har ett större kapital

Läs mer: Få utdelning på aktier

1 svar på ”Återinvestera utdelningen & få högre avkastning”

 1. Med Aktieinvest kan man faktiskt ställa in så att alla utdelningar återinvesteras automatiskt och dessutom (om jag inte missminner mig) utan courtage/kostnad.

  Att vara kund kostar i sig några hundralappar per år men det går snabbt ihop sig med tanke på ovan finess.

  Svara

Lämna en kommentar